Alates 30. märtsist on avatud näitus „Vaimsus ja tundlikkus. Kirikud ja kabelid Baieris ja Austrias alates aastast 2000”

Püha Franciscuse kogudusekirik Steyris Ülem-Austrias, 2009. Riepl Riepl Architekten. Foto Dietmar Tollerian

Homsest, 30. märtsist näeb Rotermanni soolalao galeriil näitust „Vaimsus ja tundlikkus. Kirikud ja kabelid Baieris ja Austrias alates aastast 2000”.

Näitus „Vaimsus ja tundlikkus” pakub sissevaate Saksamaa Baieri liidumaa ja Austria uuemasse kirikuarhitektuuri. Kaks erinevat riiki, kuid jagatud keele- ja kultuuriruum on loonud soodsa pinnase sarnaste joontega kaasaegse kirikuarhitektuuri tekkeks. Kuna Lõuna-Saksamaa ja Austria on eelkõige roomakatoliku usutunnistusega, siis peegeldub see ka näitusel – enamik eksponeeritud kirikutest esindavad just seda konfessiooni, kuigi on ka evangeelseid luterlikke kirikuid.

Euroopas ehitatakse jätkuvalt sakraalehitisi, kuigi tihti oletatakse vastupidist. Samas on võrreldes viimase sõjajärgse kirikuehitusbuumiga muutunud hoonete funktsioonid. Võimsate kogudusekirikute asemel on viimastel aastakümnetel kerkinud pigem väiksemaid hooneid – kabeleid ja palvelaid. Lisaks on ajaloolisi kirikuid moodsas võtmes ümber ehitatud või laiendatud. Näitusel on eksponeeritud 14 projekti, mis enamikus esindavad 20. sajandi teisel poolel levinud kirikutüüpi, kus kirikusaal ja koguduse ruumid on ühendatud üheks kompleksiks

Projektide autoriteks on enamasti Münchenis või erinevates Austria linnades tegutsevad bürood (Königs Architekten, Florian Nagler Architekten, Riepl Riepl Architekten, Eberhard Wimmer Architekten, Meck Architekten jt). Hoonete arhitektuuri iseloomustab rahulik minimalism, mis on detailideni välja töötatud. Vormiliselt ranget arhitektuuri elavdavad kunstiteosed, sest arhitektide kõrval on suurt rolli mänginud kunstnikud, kes on loonud nii spetsiaalseid suuremõõtmelisi kunstiteoseid kui ka liturgilisi elemente (altariseinad, ristimiskivid, kõnepuldid).

Näituse kuraator on Saksa arhitektuurikriitik Wolfgang Jean Stock ja esmakordselt eksponeeriti seda Münchenis asuva Saksa Kristliku Kunsti Ühingu galeriis 2013. aastal.

Näitus on eesti ja saksa keeles.

Näitus jääb avatuks kuni 7. maini 2017.

Kuraator: Wolfgang Jean Stock
Näituse korraldaja: Saksa Kristliku Kunsti Ühing (DG Deutsche Gesellschaft für christliche Kunst), München
Näituse kujundus: Atelier Bernd Kuchenbeiser, München
Toetajad: Baieri Liidumaa Teadus-, Teadusuuringute ja Kunstiministeerium (Bayerischen Staatsministerium für Wissenschaft, Forschung und Kunst), Kristliku Kunsti Näitusemaja Ühing (Verein Ausstellungshaus für christliche Kunst), München