Reedel, 12. mail kell 17 avatakse koos loenguõhtuga Eesti Arhitektuurimuuseumis näitus „Poola noored arhitektid 2.5D”

Suurriigi Poola kaasaegne arhitektuur on siinmail üsna tundmatu – tühik, mida käesolev näitus ja loenguõhtu vähemalt Poola noorte arhitektide osas üritab täita. Näitusel esitletud projektid lahendavad eri kontekstides paiknevaid ruumilisi probleeme, esindatud on erinevad mõõtkavad ja programmid. Alates ajutistest installatsioonidest kuni suurte avalike hooneteni – igal projektil on rääkida oma lugu. On suurlinnadesse ehitatud torne, unustatud tühermaid, värvikaid äärelinnu, väikeasulaid ja külasid. Nende hulgas on hooneid, kuhu arhitektid ise on investeerinud või mida ehitanud osaliselt oma kätega; projekte, mis on teoks saanud tänu pikaajalisele teavituskampaaniale, aga ka arhitektuurikonkursside võidutöid ja otse klientidelt saadud tellimusi.

Näitusel osalevad autorid on umbes 40 aasta vanused, mis tähendab, et mäletatakse veel Nõukogude Liidu varjus elamist. Samas alustasid nad oma professionaalset karjääri ajal, mil mõlemad riigid astusid Euroopa Liitu (nii Poola kui ka Eesti 2004. aastal). Sel põlvkonnal on vajadus ennast uuesti avastada, proovida leida arhitekti elukutse tuuma.

Projektide põhiideed on esitatud 2.5D formaadis, mis on tuttav arvutimängudest, vanamoodsatest dioraamidest või lasteraamatutest. Maketid valmisid dialoogis majade autoritega ning need koosnevad kihilistest paneelidest, mis näitavad, mis põhimõttel on hooned üles ehitatud. Eksponeeritud arhitektide hulka kuuluvad Centrala, Beton, WWAA, BBGK, JNA, BudCud, Vostok jt.

Näitus avatakse loenguõhtuga Poola kaasaegsest arhitektuurist. Esmalt tutvustab kuraator Łukasz Wojciechowski näitust ja seal osalevaid arhitekte. Loeng toimub inglise keeles.

Dr.ing.arch. Łukasz Wojciechowski (s 1978) õpetab Wrocławi Tehnikaülikoolis ja töötab oma arhitektuuribüroos VROA Architekci. Lisaks projekteerimisele tegeleb aktiivselt kureerimise ja uurimistööga (viimati suurnäitus modernist Jadwiga Grabowska-Hawrylak’ist – Poola tuntuimast naisarhitektist – Wrocławi Arhitektuurimuuseumis). Esines ka 2013. a Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB sümpoosionil ja tema ideeprojekt Pirita TOP-i regenereerimiseks oli eksponeeritud TAB-i kuraatorinäitusel.

Teine esineja, Grzegorz Piątek (s 1980) on hariduselt arhitekt, aga tegutsenud peamiselt kriitiku ja kuraatorina. 2005–2011 oli arhitektuuriajakirja „Architektura-murator” toimetaja. Arhitektuurikeskuse ja -kirjastuse Centrum Architektury (Varssavi) kaasasutaja ja mitmete Varssavi-teemaliste ajaloo- ja arhitektuuriraamatute kaasautor. 2016. a ilmus tema kirjutatud biograafia 1930. aastate legendaarsest Varssavi linnapeast Stefan Starzyńskist, kes 1935. a pälvis Eesti riigilt Kotkaristi II klassi teenetemärgi. Poola paviljoni kaaskuraator XI Veneetsia Arhitektuuribiennaalil 2008, mille näitus „Hotel Polonia” pälvis parima rahvusekspositsiooni Kuldlõvi. Hetkel kirjutab raamatut Varssavi sõjajärgsest taastamisest ja doktoritööd arhitektuuri- ja planeerimisnäitustest 1930. aastate Varssavis.

Näitus jääb avatuks kuni 6. augustini 2017.

Kuraatorid: Łukasz Wojciechowski, Mait Väljas
Näituse kujundus: Łukasz Wojciechowski
Graafiline disain: Michał Majewski
Produktsioon: Adam Mickiewiczi Instituut ja Culture.pl
Makettide tootja: Onimo
Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Kontakt:
Mait Väljas
mait@arhitektuurimuuseum.ee
tel 5161286

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo