Avatud Majad nr. 4

Avatud Majad nr. 4 – nõukogude modernism Tallinna kesklinnas

Avatud Majad nr 4

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

11. ja 18. detsember 2014 kell 14.00-16.30
Grupijuht: Mait Väljas, Eesti Arhitektuurimuuseum

Registreeru siin: 11. detsembri ekskursioon; 18. detsembri ekskursioon
Osalemine: 10€, maksmine ülekandega või sularahas kohapeal. Soovitame tasuda ülekandega, et kohapeal saaks kiiremini alustada.
Gruppide suurus: 25
Keel: eesti

ENSV aegne arhitektuur tekitab inimestes siiani vastakaid tundeid. On need hooned pelgalt võõrvõimu pärand või peaks neid käsitlema siinse ruumikultuuri täisväärtusliku osana? Kuidas on need hooned ajahambale vastu pidanud ning mil moel on muutunud nende tähendus? Neile küsimustele otsime vastuseid seekordsetel Avatud Majade ringkäikudel. Näidisobjektideks valisime modernistliku arhitektuuriga ühiskondlikud hooned Rävala puiesteel Tallinna kesklinnas.

Ekskursioone alustame Välisministeeriumist, mis tegutseb endises Eesti Kommunistliku Partei Keskkomitee hoones (valmis 1968). Seejärel astume läbi Tallinna Ülikooli Akadeemilisest Raamatukogust (endine Teaduste Akadeemia Raamatukogu, valmis 1963) ning suundume Rävala pst 8 ärihoonesse, endisesse Projekteerijate Majja (valmis 1981), kus 1980. aastatel tegutses mitu ENSV projekteerimisasutust.

Ekskursioonide tipphetkede hulka kuuluvad kindlasti välisministeeriumi suur saal („kilukarbisaal“), endise Projekteerijate Maja saal ning samas hoones tegutseva arhitektuuribüroo Allianss Arhitektid moodne kontor. Ühtlasi annavad ringkäigud hea võimaluse mõtiskleda selle üle, miks on välisministeerium ning akadeemiline raamatukogu võetud muinsuskaitse alla, samas kui endist Projekteerijate Maja ootab peatselt lammutamine.

Ekskursioonide kava ja lisainfo täieneb jooksvalt: www.arhitektuurimuuseum.ee