Näituse “Ehitamata. Visioonid uuest ühiskonnast 1986–1994” kuraatoriekskursioon pühapäeval, 3. mail 16.00

OkasLõoke Paberivabriku ala ideeprojekt. Paberivabriku ala ideeplaneering Milano näitusel Salon international de l’architecture, 1991. Arhitektid Jüri Okas, Marika Lõoke Detail projektist.

OkasLõoke Paberivabriku ala ideeprojekt. Paberivabriku ala ideeplaneering Milano näitusel Salon international de l’architecture, 1991. Arhitektid Jüri Okas, Marika Lõoke Detail projektist.

Näitus „Ehitamata. Visioonid uuest ühiskonnast 1986–1994“ käsitleb murranguaastaid alates perestroika väljakuulutamisest kuni taasiseseisvunud vaba Eesti esimeste aastateni. Ajastu märksõnadeks olid läänelik suurlinn, kõrghooned ja tehnoloogiline revolutsioon ja kesklinna särav äriarhitektuur.

Näitus koondab valiku arhitektuuriprojekte ja kontseptuaalseid kavandeid, mis on teostatud alates perestroika väljakuulutamisest kuni taasiseseisvunud vaba Eesti esimeste aastateni. Sel ajal toimus Eestis erakordselt palju nii avalikke kui ka kutsutud arhitektuurikonkursse, samuti valmis hulk projekte üleminekuaja ambitsioonikate klientide tellimusel või ka omaalgatuslikult. Reaalse ehitamiseni jõudsid neist üksikud. Ajastu pöörased visioonid on tänaseks unustusse vajunud, tollased tellijad eksisteerimise lõpetanud, paljude projektide saatus teadmata. Praegu, mil meie ühiskond ja selle ruum on enesestmõistetavaks muutunud, pälvides ka kõvasti kriitikat, on paras aeg vaadata nende protsesside algusesse.

Kuraator Ingrid Ruudi järjekindla töö tulemusena on arhitektide isiklikest arhiividest ja erinevatest asutustest kokku kogutud muljetavaldav komplekt töid, millest suur osa jõuab avalikkuse ette esmakordselt. Avaneb pilt maailmast, mis jäi sellisena ehitamata, ent elab tänases arhitektuuris ühel või teisel kujul edasi. Üleminekuaja arhitektuursed visioonid mõjutasid tugevalt edasisi ideaale, hoiakuid ja eesmärke.

Pühapäeval, 3. mail kell 16.00 on kõigil huvilistel võimalus osaleda ekskursioonil näituse kuraatori Ingrid Ruudiga. Sissepääs muuseumipiletiga.

Kuraator: Ingrid Ruudi
Näituse kujundaja: Karli Luik
Graafiline kujundaja: Margus Tamm