Näituse „Ehitamata. Visioonid uuest ühiskonnast 1986–1994” kataloogi esitlus ja vestlusring

Emil Urbel, Ülo Peil. Hansapanga peahoone. Kutsutud konkurss. 1994. III preemia.

Emil Urbel, Ülo Peil. Hansapanga peahoone. Kutsutud konkurss. 1994. III preemia.

 

Reedel, 22. mail kell 18 esitletakse arhitektuurimuuseumi suure kevadnäituse „Ehitamata. Visioonid uuest ühiskonnast 1986–1994” kataloogi.

Näituse kuraatori ja kataloogi autori Ingrid Ruudi sõnul pole antud vahepealset perioodi omaette nähtusena seni teadvustatud, sest suurem osa tollasest arhitektuuriloomingust on jäänud paberile: „Tegu on esimese katsega kaardistada üleminekuaja arhitektuuripilti: milliseid ruumilisi lahendusi pakuti uue, senisest täiesti erinevatele printsiipidele tugineva ühiskonna ülesehitamiseks? Milline on arhitekti positsioon toimuvate muutuste suhtes?” Näituse jaoks kokku kogutud rikkalik materjal saab nüüd tuleviku tarbeks jäädvustatud põhjalikult illustreeritud kataloogis. Kataloogi kujundas Margus Tamm.

Kataloogi esitlusega kaasnevale vestlusringile on palutud kaks tegusat inimest käsitletavast perioodist – arhitekt Emil Urbel ja ettevõtja Indrek Neivelt.

Arhitekt Emil Urbel oli aastatel 1989–2000 partner ühes esimeses eraarhitektuuribüroos Urbel ja Peil. Oma kogemuse põhjalt saab Emil Urbel luua võrdluse nii arhitekti praktikast suures nõukogudeaegses projekteerimismasinas (RPI Eesti Projekt) kui ka arhitektist kui eraettevõtjast muutunud ühiskonnas.

Ettevõtja ja arvamusliider Indrek Neivelt töötas aastatel 1991–2005 Hansapangas. 1994. aastal toimus Hansapanga uue peahoone kutsutud arhitektuurikonkurss, mis oli oluline tähis uue ärimaailma suhestumisel ehitatud keskkonnaga. Tänaseni laiutab hoonele määratud krundil Olümpia hotelli vastas parkimisplats, kuid tagantjärele on huvitav avada nii tellija- kui ka arhitektipoolset vaatenurka (Emil Urbel sai koos büroopartner Ülo Peiliga konkursil III koha) toonasest protsessist.

Vestlust suunab arhitektuurimuuseumi teadur-kuraator Mait Väljas.

Sissepääs tasuta.
Esitlusel on värske kataloog saadaval soodushinnaga!

Näituse ja kataloogi toetajad:
Kultuurkapital, Eesti Rahvuskultuuri Fond, Kultuuriministeerium, Weber Saint-Gobain, Ruukki

 

Täpsem info:

Mait Väljas
mait@arhitektuurimuuseum.ee
+372 625 7005