Avatud majad nr. 13: EKA uus peahoone – legendaarne Rauaniit

avatud majad 13

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

EKA uus peahoone – legendaarne Rauaniit
04.06.2015

Grupijuht: Toomas Paaver, arhitekt
Kogunemine: 16.00 endise suka- ja sokivabriku peaukse ees, aadressil Põhja pst 7, Tallinn
Lõpp: ca 17.30
Keel: eesti
Osalemine: 10€, maksmine ainult ülekandega
Registreerumine: Rauaniit
Grupi suurus: 30

Osalustasu 10€/osaleja palume tasuda ülekandega:
Makse saaja: RAHANDUSMINISTEERIUM
Kontonumber: EE932200221023778606
Viitenumber: 2100009682
Selgitus: Eesti Arhitektuurimuuseum

Juhul, kui te ei saa osaleda, siis andke sellest teada vähemalt üks päev enne sündmuse toimumist. Lisainfo: info@arhitektuurimuuseum.ee

Rauaniidist Eesti Kunstiakadeemiani
Tänaseks on kindel, et Eesti Kunstiakadeemia uueks koduks saab legendaarne tehasehoone Kalamaja serval. EKA teeb hoones, mis on erinevatel aegadel kandnud nii „Rauaniidi“, „Punase Koidu“ kui „SUVA suka- ja sokivabriku“ nime, oma esimesi samme. 4. juuni õhtul avatakse seal EKA tänavuaastaste lõputööde suur näitus. Avatud Majade ekskursiooni käigus pakume koostöös EKA-ga eksklusiivset võimalust tutvuda hoone ruumidega vahetult enne näituse avamist.

Silmapaistva arhitektuuriga modernistliku tehasehoone kavandas arhitekt Eugen Habermann trikootööstuse aktsiaseltsi „Rauaniit“ tarbeks 1926. aastal. Kolmnurksel krundil paiknev hoone valmis 1932. aastal. Peamise ehitusmaterjalina kasutati toona uuenduslikku raudbetooni. Algsele kolmele põhikorrusele lisati hiljem ka neljas; hoone lääneküljele ehitati nõukogude ajal täiendavaid mahte, mis on algse arhitektuuri suhtes siiski üsna lugupidavad. Eesti Kunstiakadeemia loodab peatselt renoveeritavasse hoonesse kolida 2016. aasta lõpuks.

Eelinfo
10. juunil kell 15.00-17.00 toimub ka teine EKA teemaline ekskursioon: „Rüütelkonna hoonest Kanuti Gildini – EKA osakonnad Tallinna vanalinnas“, giidiks kunstiteadlane Kristina Jõekalda. Registreerumine siin.