7. juulil avatakse Viljandi Linnagaleriis Arhitektuurimuuseumi näitus arhitekt Roman Koolmarist

Koolmar_banner

Arhitektuurimuuseumi näitus „Arhitekt Roman Koolmar. Oru lossist Detroidi slummidesse“ jõuab suveks Viljandisse

Roman Koolmar (1904-1971) lõpetas noores Eesti vabariigis Tallinna Tehnikumi ning siirdus seejärel riigitööle Teedeministeeriumi Ehitusosakonda, mis tegeles väga erinevate riiklike tellimustöödega. Nii projekteeriski Koolmar 1920.-1930. aastatel arvukaid riigiteenistujate, ministrite ja  sõjaväelaste elamuid ning selliseid avalikke hooneid nagu lennujaamahoone (1939) ja Pirita bussijaam (1940).

Koolmari kõige suurem projekt oli kahtlemata algselt vene kaupmehele kuulunud Toila-Oru lossi ümber ehitamine president Konstantin Pätsi suveresidentsiks, 1936. aastal valminud suurejoonelist kompleksi võib pidada toonase riikliku esindusarhitektuuri sümboliks.

Arvukas isikulooline materjal pärineb arhitekti poja Jüri käest, kellega arhitektuurimuuseum on aktiivselt suhelnud. Roman Koolmar on üks paljudest eestiaegsetest arhitektidest, kes jätkasid oma karjääri eksiilis ning käesolev näitus on ühtlasi esimesi sissevaateid väliseesti arhitektuuripilti.

Näitus jääb Viljandi Linnagaleriis avatuks 2. augustini 2015. Avamisel, teispäeval 7. juulil kell 17.00, teeb ekskursiooni näituse kuraator Jarmo Kauge. Kohapeal saab soetada ka näitusekataloogi!

Lisainfo:
Jarmo Kauge,  Eesti Arhitektuurimuuseumi teadur, tel 56652132,  jarmo@arhitektuurimuuseum.ee
Monika Eensalu-Pihel, Viljandi linnagaleriist, monika@sakalakeskus.ee