Avatud Majad nr. 16: Rotermanni soolaladu

canvas

Avatud Majad nr. 16: Rotermanni soolaladu
10. september kell 16.00–17.30

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

Grupijuht: Sandra Mälk, Eesti Arhitektuurimuuseum
Grupi suurus: 30
Keel: eesti
Kogunemine: Rotermanni soolalao fuajees, Ahtri 2, Tallinn
Registreeru SIIN
Osalemine: 5€ (tasumine ülekandega või kohapeal)

Osalustasu 5€/osaleja palume tasuda ülekandega:
Makse saaja: RAHANDUSMINISTEERIUM
Kontonumber: EE932200221023778606
Viitenumber: 2100009682
Selgitus: Eesti Arhitektuurimuuseum

Rotermanni soolaladu
10. septembril pääsevad huvilised Eesti Arhitektuurimuuseumi kodumaja, Rotermanni soolalao põnevatesse ruumidesse, mis on muuseumile koduks olnud juba 19 aastat. Tallinna kesklinnas paiknev soolaladu on hea näide kohalikust tööstusarhitektuurist.

Rotermanni soolaladu valmis 1908. aastal ning selle kavandas baltisaksa insener Ernst Boustedt, kes on Tallinnasse kavandanud teisigi olulisi ehitisi (mitmed elamud vanalinnas, Seewaldi haigla hooned koos J. Rosenbaumiga jt). Rotermanni kvartalist praegu küll Ahtri tänavaga ära lõigatud, on see paekivist hoone siiski endise tööstusala üks suurejoonelisemaid ehitisi. Hoone tellisvõlvidega keldris asus algselt soolaladu, imporditava soola ümbertöötlemine toimus aga ülemisel põhikorrusel. Huvitav on tõik, et veel tänagi „higistavad“ soolalao keldriseinad aegade jooksul ladestunud soolasid ning moodustavad võlvide alla imekauneid väikseid kristalle.

Soolaladu rekonstrueeriti aastatel 1995–1996 arhitekt Ülo Peili ning sisearhitekt Taso Mähari (arhitektuuribüroo Urbel & Peil) projekti kohaselt. Soolalaost sai moodne eriilmeliste näitusepindade kompleks, mis on arhitektuurimuuseumite seas ainulaadne terves maailmas.

Ekskursioon
Ekskursiooni käigus viime osalejad ka nendesse ruumidesse, kuhu tavaline muuseumikülastaja ei pääse. Külastame erinevate fondide ruume, kus peidus mitmed Eesti arhitektuuriajaloo reliikviad. Mõnda neist näitame erandkorras ka ekskursiooni osalistele. Samuti tutvume laste huvikooli ruumide ning põneva planeeringuga katusealuste kontoriruumidega.

Ringkäik toimub Euroopa Muinsuskaitsepäevade egiidi all, kus tänavu teemaks tööstus- ja tehnikapärand.

Juhul, kui registreerute, kuid osaleda siiski ei saa, palume sellest teada anda vähemalt üks päev enne sündmuse toimumist!
Lisainfo: info@arhitektuurimuuseum.ee, tel 625 7000