Avatud Majad nr. 17: Haabneeme – Kirovi kolhoosist Viimsi tuletornini

haabneeme

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

10. oktoober kell 12.00–16.00
Grupijuht: Triin Ojari, Eesti Arhitektuurimuuseum
Grupi suurus: 30
Keel: eesti
Registreeru siin: Haabneeme
Osalemine: 10€ (tasumine ainult ülekandega)

NB! Hinna sees on buss kesklinnast Haabneeme ja tagasi!
Väljasõit kell 12.00 Rotermanni soolalao Mere pst poolsest parklast, Ahtri 2, Tallinn

Makse saaja: RAHANDUSMINISTEERIUM
Konto nr: EE932200221023778606
Viitenumber: 2100009682
Selgitus: Eesti Arhitektuurimuuseum

Haabneeme
Tänases Haabneeme keskasulas on kokku sulanud kaks märkimisväärset kihistust – endise Kirovi kalurikolhoosi hooned ning Eesti taasiseseisvumise järel kerkinud tihe, valdavalt kaubandus- ja ärihoonetest koosnev ring vana keskuse ümber. Omal ajal suurejooneliselt välja ehitatud Kirovi kolhoosi keskus on 1970. aastate arhitektuuri absoluutseid tippe Eestis, tähele tasub panna nii planeeringulist ideed otstarbekast ideaallinnast, arhitektuurset originaalsust kui luksuslikult teostatud interjöörilahendusi. Märkimisväärsed on nii kolhoosi peahoone (Rein Veber, 1973) kui ravikeskus (Ado Eigi, 1979), aga ka muinasjutulossina mõjuv lasteaed (Ado Eigi, 1983) ning koolimaja (Rein Hansberg, 1985). Põhiosas endisel kujul säilinud keskuses on tänaseni alles palju seda, mida nüüd retroks nimetatakse, ent samasse kõrvale on kerkinud täiesti uut tüüpi, uuel iseseisvusajal püstitatud hooned spaadest koolimajade ja eramuteni. Tänane Haabneeme annab hea läbilõike arhitektuuri lähiajaloost ja selle seotusest valitseva riigikorraga.

Ekskursioon
Ekskursiooni käigus pääseme sisse endise Kirovi kolhoosi peahoonesse ning ravikeskusesse, kus hetkel tegutseb Fertilitase erahaigla. Seejärel külastame Viimsi keskkooli moodsa arhitektuuriga peahoonet (AET arhitektid, 2006). Ekskursioon lõpeb 1930ndatel aastatel ehitatud modernistlikus Viimsi ülemises tuletornis, mille rõdult avanevad head vaated nii Haabneeme asulale kui ka merele.

Lisainfo: info@arhitektuurimuuseum.ee tel 625 7000