Avatud Majad nr 26: Linnahall koos Raine Karbiga

avatudmajad_linnahall_2Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

NB! GRUPP ON TÄIS!
15. oktoober 2016 kell 14:00–15:30
Grupijuht: Mait Väljas, EAM-i teadur-kuraator
Grupi suurus: 40
Keel: eesti
Kogunemine kell 14:00 linnahalli peaukse ees, Mere pst 20b, Tallinn
Osalemine: 10 € (tasumine ainult ülekandega)
Makse saaja RAHANDUSMINISTEERIUM; konto nr EE932200221023778606; viitenumber 2800047436; selgitus Eesti Arhitektuurimuuseum

Tallinna linnahall on maja, mida tõenäoliselt teab iga eestimaalane. Ja tõenäoliselt teab seda ka vähemalt iga teine välismaalane, kes on viimaste kümnendite jooksul Tallinna külastanud. Suur linnaehituslik dominant, mis ühendab kesklinna merega, polegi nagu traditsioonilises mõttes maja – esifassaad, seinad, katus –, vaid pigem maastik, küngas, mida ületades avanevad uhked vaated linnale ja merele või kuhu saab sisse minna. 1976–1980 valminud suurehitise autoriks on üks Eesti jõulisemaid arhitekte Raine Karp koos Riina Altmäega. Sisearhitektuuri kavandasid Ülo Sirp ja Mariann Hakk, konstruktoriks oli Ago Kuddu. Moskva olümpiamängudeks V. I. Lenini nimelise kultuuri- ja spordipaleena ehitatud, kuid suupärasemalt linnahallina tuntud hoone käänulisest ajaloost saaks kirjutada keeruka mitmeosalise romaani. Paljudel inimestel seostuvad linnahalliga isiklikud mälestused, kuid alates 2010. aastast on hoone olnud laiale avalikkusele suletud. Samas pakub jätkuvalt 4200-kohaline saal koos ümbritsevate jalutusruumide ja fuajeedega ühte grandioossemat siseruumi kogemust, mida on võimalik võrrelda vaid samuti Raine Karbi projekteeritud rahvusraamatukogu aatriumi ja trepistikuga.

Nüüd ongi ainulaadne võimalus jälle külastada 1997. aastal kultuurimälestiseks tunnistatud hoonet, mis kuulub Eesti nõukogudeaegse arhitektuuri absoluutsesse klassikasse. Erikülalisena juhatab ekskursioonil teed ja annab selgitusi maja arhitekt Raine Karp. Kas kõige uuem ettevõtmine taaselustada linnahall ka vilja kannab – seda on võimalus näha paari aasta pärast. Algus on olnud igatahes lootusrikas ja võrreldes varasemate katsetega konkreetsem. Seniks aga on veel (viimane?) võimalus näha hoonet autentsel kujul ja kuulda põnevaid lugusid hoone projekteerimisest ja ehitamisest arhitekt Raine Karbilt endalt.

Enne ekskursiooni aga võib linnahalli kohta soojenduseks vaadata tosina aasta tagust Mati Talviku saadet „Ajaproov”: http://arhiiv.err.ee/vaata/ajaproov-linnahall

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Kontakt:
Mait Väljas
mait@arhitektuurimuuseum.ee
tel 5161286

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo