Vestlusõhtu arhitekt Margit Mutsoga kolmapäeval, 19. aprillil kl 18

Margit Mutso

Arhitekt Margit Mutso räägib ruumi tabamatust ilust, poeesia ja teksti rollist arhitektuuris

Kolmapäeval, 19. aprillil kell 18.00 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos kuues vestlusõhtu sarjast „Eesti arhitektid“. Muuseum võõrustab sedakorda arhitekt Margit Mutsot, kes lisaks majade projekteerimisele on löönud aastaid kaasa avalikus arhitektuuridebatis nii arvamusartiklite kui ka telesaadetega, samuti on ta mitme dokumentaalfilmi autor.

Vestlusõhtu juhatab sisse Margit Mutso lühiloeng, millele sai pealkirjaks „Rangelt isiklik“. Juttu tuleb arhitektuuri metafüüsilisest mõõtmest, sellest, mida ei saa õpetada, mida loogika ja tarkus ei aita projekteerida, sellest, mis painab ja sunnib arhitektuuri loojat ikka ja jälle endalt küsima – mis on pildil valesti? Miks see miski, mis lummab sageli filmis, maalikunstis või kirjanduses, jääb arhitektuuris pahatihti tabamata?

Sõnavõtule järgnevat vestlust suunab arhitektuurimuuseumi kuraator Carl-Dag Lige. Publikul on võimalus arutelus aktiivselt osaleda.

Margit Mutso on arhitektuuribüroo Eek & Mutso üks asutajaid (1996) ning kaasomanik. Büroos on valminud rida kortermaju (Suur-Laagri 12 Tallinnas, 2017; Noole 4 Tallinnas, 2007; Härjapea 14 Tallinnas, 2005), ärihooneid (Pärnu mnt 18 Tallinnas, 2016; Viimsi Keevituse büroo Haabneemes, 2010; büroo- ja eluhoone Tatari ja Sakala tn nurgal Tallinnas, 2003) ning mõned avalikud hooned (Loo veski Jõelähtmel, 2014; Haapsalu veekeskus, 2004; Rakvere bussijaam, 2000). Büroo on edukalt osalenud ka arhitektuurivõistlustel (Rakvere kasiino, 2016, I preemia; Vastseliina kabel, 2016, I preemia; elamu Lutsu 12 Tartus, 2015, I preemia; Naissaare kontserdimaja, 2003, I preemia).

Alates 1990ndatest on Margit Mutso edendanud arhitektuuri- ja ehitatud keskkonna teemalist avalikku debatti. Laialdast vastukaja on pälvinud tema teravad ja sotsiaalselt tundlikud arvamuslood nii päevalehtedes kui ka erialastes väljaannetes. Ta on koostanud ja toimetanud hulga arhitektuuriteemalisi trükiseid, juhtinud ja toimetanud telesaateid ning teinud koos Peeter Brambatiga eesti moodsast arhitektuurist enam kui kümme ülevaatefilmi. Hiljuti valmis esimene portreefilm muinsuskaitsjast ja arhitektist Fredy-Armand Tompsist. Aastatel 2010-2012 töötas Margit Mutso kultuurilehe Sirp arhitektuuritoimetajana, 2004-2006 Eesti Arhitektide Liidu esimehena.

Eesti arhitektid on Arhitektuurimuuseumi vestlusõhtute sari, mis toob publiku ette Eestis tegutsevad või siit pärit arhitektid. Sarja eesmärk on arutleda arhitektuuri päevakajalistel, aga ka ruumikultuuri püsiteemadel. Milline on arhitektuuri roll muutuvas maailmas? Mis on Eesti ruumikultuuri eripära? Milles seisneb ruumi kvaliteet ja kes selle eest vastutavad? Sarjas on seni üles astunud Andres Alver, Kalle Komissarov, Veljo Kaasik, Johan Tali ja Andrus Kõresaar. Loengute salvestused on järelvaadatavat Eesti Arhitektuurimuuseumi Youtube’i kanalil.

Eesti arhitektid. Margit Mutso
19. aprillil 2017 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Vestlust suunab EAM kuraator Carl-Dag Lige
Sissepääs muuseumipiletiga
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital

Lisainfo:
Carl-Dag Lige, vestlusõhtute sarja korraldaja
carldag@arhitektuurimuuseum.ee, 55 688 395