Avatud Majad nr. 30: Uus arhitektuur Tallinna vanalinnas

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

26.05.2017 kell 16:00-18:30
Grupijuht Carl-Dag Lige, arhitektuurikriitik
Grupi suurus: 30
Keel: eesti

NB! Kogunemine kell 16:00 Aia ja Vana-Viru tänava ristmikul, puithoone juures

Registreeru siin
Osalemine: 10€ (tasumine ainult ülekandega)
Makse saaja RAHANDUSMINISTEERIUM; konto nr EE932200221023778606; viitenumber 2800047436; selgitus Eesti Arhitektuurimuuseum

Uus arhitektuur Tallinna vanalinnas
UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluvast Tallinna keskaegsest vanalinnast ei oskaks esmapilgul uut arhitektuuri oodatagi. Ometi on viimaste aastakümnete jooksul sellesse unikaalse auraga keskkonda rajatud mitmeid silmapaistvaid uusehitisi. Need majad võivad meeldida ja võivad ka mitte meeldida, ent omapärased ja huvitavad on nad kindlasti.

Ekskursioon algab kõige uuemast, 2009. aastal valminud kortermajast Aia tänav 4 (arhitektid Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür). Mustjas, teravate nurkadega hoone on üks kõige enam poleemikat tekitanud uusehitisi, mis vanalinna pärast II maailmasõda ehitatud. Pääseme hoone siseruumidesse, muu hulgas külastame ühte suure terrassiga korterit.

Viru tänaval paiknev De la Gardie kaubamaja (Andres Alver, Tiit Trummal, Tarmo Laht, 2000) on teine maja vanalinnas, mis saanud ühelt poolt palju kriitikat, teisalt aga ka tunnustust, isegi arhitektuuriauhindu. Kolme ajaloolise kinnistu kohale rajatud mahukas kaubanduskeskus viitab oma materjalivaliku ja liigendusega ajaloolistele hoonetele, ent on vormi ja tegumoe poolest ilmekas nüüdisarhitektuuri esindaja. Lisaks kauplustele saame ringkäigu ajal nendessegi ruumidesse, kuhu poekülastajad ei pääse.

Kolmanda hoonena külastame Väike-Karja tänaval paiknevat väikest kauplusehoonet (Vilen Künnapu, 1983), mis oli algselt lillepood. Eesti postmodernistliku arhitektuuri üks tuntumaid näiteid on kaotanud küll osa oma algsest särast, sealhulgas originaalse interjööri (sisearhitekt Mari Kurismaa), kuid on siiani oma sihvaka, kompaktse mahu ja esile tükkiva fassaadiga üks Tallinna vanalinna karismaatilisemaid maju. Ekskursiooni jooksul käime lühidalt vaatamas ka WW Passaaži kaubamaja (Raivo Puusepp, 1997), Telegraafi hotelli juurdeehitust (Martin Aunin, 2007) ning Harju tänava haljasala (Ülle Grišakov, Olga Borisik, Triin Järve, 2007), mille taashoonestamine pole aktuaalsust kaotanud siiani.

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Lisainfo
Carl-Dag Lige
carldag@arhitektuurimuuseum.ee
55 688 395