Kolmapäeval, 31. jaanuaril kl 18 vestlusõhtu Jaapani päritolu Eesti arhitekt Tomomi Hayashiga

Jaapani ja Eesti ruum kohtuvad arhitekt Tomomi Hayashi loomingus

Kolmapäeval, 31. jaanuaril kell 18.00 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos üritustesarja ELAV RUUM kuues loeng. Jaapani päritolu Eesti arhitekt Tomomi Hayashi räägib sellest, kuidas arhitektuuris ühendada uut ja vana, ajalugu ja tänapäeva. Seekordne loenguõhtu saab teoks koostöös Jaapani Suursaatkonnaga Eestis. Õhtu avab saatkonna esindaja.

Igal linnal ja inimese poolt kasutatud ruumil on oma kude ja kontekst, mis tihti kujunenud pika aja jooksul. Sekkumine olemasolevasse toob seepärast pea alati kaasa millegi lõhkumist. Kuidas aga leida tasakaal uue ja vana, ehitatava ja lammutatava, konstrueeritava ja rekonstrueeritava vahel? Mida saab arhitekt teha selleks, et tema kavandatud majad sulanduksid olemasolevasse keskkonda, ent looks samal ajal ka uut väärtust? Mida annavad linnaruumile ajutised, kunsti- ja arhitektuurivaldkonna piirimail sündivad  ruumiinstallatsioonid? Milline on ruumikultuuris ajutise ja püsiva suhe? Neil teemadel arutleb Tomomi Hayashi oma loengus.

Tomomi Hayashi (1971) on Jaapanist pärit arhitekt ja kaasomanik büroos HGA (Hayashi-Grossschmidt Arhitektuur). Ta on lõpetanud Yokohama Rahvusliku Ülikooli Jaapanis ja Virginia Tech Ülikooli USA-s. Hayashi on töötanud büroos Maki and Associates Tokyos, Rafael Viñoly Architects New Yorgis ning alates 2001. aastast teinud koostööd büroodega Head Arhitektid ja AB Kosmos Eestis. 2004. aastast töötab ta koos Hanno Grossschmidtiga, kes pälvis mitmete ühistöös valminud hoonete eest Noore Arhitekti Preemia 2010. aastal. Hayashi on teiste auhindade seas pälvinud Eesti Kultuurkapitali preemiaid (arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia 2003, 2009) ning olnud Mies van der Rohe preemia nominent (2005, 2008). Eesti-poolse koostööpartnerina aitas ta projekteerida ja ehitada 2016. aastal valminud Eesti Rahva Muuseumi. 2012-16 aastal juhtis Tomomi Hayashi Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuriinstituuti ning jätkab seal käesolevast õppeaastast dotsendina.

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum soovib populaarses vormis tutvustada arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleda publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on mõtteline täiendus arhitektuurimuuseumi püsinäitusele „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri“, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

ELAV RUUM. Tomomi Hayashi
31. jaanuaril 2018 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Toetajad: Jaapani Suursaatkond Eestis, Eesti Kultuurkapital

Lisainfo
Carl-Dag Lige
carldag@arhitektuurimuuseum.ee, 55 688 395