Avatud Majad nr 38: Barokne Kadriorg

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

25.05.2018 kell 16:00-18:00
Grupijuht: Aleksandra Murre, kunstiajaloolane
Grupi suurus: 30
Keel: eesti
Algus kell 16.00 L. Koidula 23, Tallinn (praegune Lotte lasteaed)

Registreeru ekskursioonile siin

Osalemine: 10€ (tasumine ainult arve alusel)

Kõigile registreerunud osalejatele ühekordne tasuta sissepääs Arhitektuurimuuseumi!

Barokne Kadrioru lossi- ja pargiansambel on rajatud Vene tsaar Peeter I soovil ning pidi väljendama valitseja poliitilisi ambitsioone ja esteetilisi eelistusi. Kõike algselt planeeritut kohe ei teostatud ning ansambli kujunemine on kestnud läbi sajandite. Osad hooned on jooksul hävinud, osad aga ümber ehitatud vastavalt aja nõuetele ja kasutajate vajadustele. Seetõttu saab Kadriorus kogeda väga mitmeid kihistusi – seekordne jalutuskäik kulgebki läbi Kadrioru aja ja ruumi, põhirõhuga baroksel lossiansamblil.

Kadrioru lossis korruselt korrusele liikudes saame rännata 18ndast 20. sajandisse, liikuda Peeter I ja Nicola Michetti juurest Konstantin Pätsi ja Aleksandr Vladovski juurde, et siis kõrvalruumis vaadelda juba 20. sajandi restaureerimistulemusi või 21. sajandi muuseumitehnoloogiat. Liigume läbi erinevate ruumide, püüdes ette kujutada nende kunagisi funktsioone ja väljanägemist. Avame pööningu uksed ja kogeme 1930. aastatel ehitatud maa-aluse varjendi rõskust. Lõpus kuulame linnulaulu lossi rõdul ja kiikame sealt Presidendi roosiaeda.

Ringkäigu jooksul käime ka Kadrioru lossivalitseja majas, milles kohtuvad barokile viitav 19. sajandi arhitektuur ning hoone moodsam, 20. sajandile omane kasutusviis. Samuti tutvume põneva, kuid seni vähetuntud hoonega Koidula tänava otsas. Kuidas sai algselt tehasehooneks projekteeritud majast villa ja aadlipreilide varjupaik ning hiljuti kaunilt taastatud lasteaed Lotte?

Seekordne ekskursioon saab teoks koostöös Kadrioru Kunstimuuseumiga.

Lisainfo
info@arhitektuurimuuseum.ee, 625 7000

Sarja toetab Eesti Kultuurkapital

  Muuseum on avatud:
  T – P 11:00 – 18:00
  E suletud

  23. veebruaril on muuseum avatud kella 15ni, 24. veebruaril suletud!

   

  Liitu meililistiga

 • Rotermanni soolaladu

  icon-youtubeicon-instagramF

  covid safe logo