Film Tšehhi modernist Bohuslav Fuchsist kolmapäeval, 30. mail kl 18.00

Zemani kohvik Brnos. Arhitekt Bohuslav Fuchs, 1925-1926. Foto Brno Linnamuuseum

Kolmapäeval, 30. mail kell 18.00 linastub arhitektuurimuuseumis Tšehhi Televisiooni poolt tehtud dokumentaalfilm „Euroopa arhitekt Bohuslav Fuchs”.

Arhitekt Bohuslav Fuchs (1895–1972) on 20. sajandi tuntumaid Tšehhi arhitekte, kes mängis sõdadevahelisel perioodil olulist rolli Brno linna kujunemisel Kesk-Euroopa modernismi tulipunktiks. Film „Euroopa arhitekt Bohuslav Fuchs” (rež Pavel Jirásek, 2016, 57 min) valmis paralleelselt arhitekti 120. juubeliks valminud näitusega, mis on hetkel eksponeeritud Rotermanni soolalao galeriil.

Filmis portreteeritakse üheksat Fuchsi kõige tuntumat hoonet Brnos, sealhulgas Zemani kohvik (1925–1926), hotell Avion (1926–1927), Brno linna paviljon näitusteväljakul (1927–1928) ja Morava pank (1928–1930). Kasutatud on hulgaliselt põnevaid arhiivikaadreid nii Bohuslav Fuchsist endast ja Brno linnast, kuid ka Le Corbusier’st, kes sõdadevahelisel perioodil korduvalt külastas Tšehhoslovakkiat. Kommentaare jagavad tuntud Tšehhi arhitektid nagu Eva Jiřičná, Viktor Rudiš, kes oli Fuchsi õpilane Brno Tehnikaülikoolis, Petr Pelčák jt.

Arhitekt ja arhitektuuriuurija Jan Sapák märgib filmis Fuchsi kohta kokkuvõtvalt: „Ma ütlen otse välja: minu arvates on ta viimase 100 aasta silmapaistvaim Tšehhi arhitekt. Ükskõik kuidas seda vaadata, ma ei näe kedagi – kaasa arvatud Jan Kotěra ja Josef Gočár –, kes oleks olnud Fuchsiga võrreldavalt rahvusvaheliselt nii mõjukas. Ta oli üks pioneeridest.”

Filmi treiler

Film on tšehhi keeles, inglisekeelsete subtiitritega.

Sissepääs tasuta.

Näitus „Tšehhi moodne arhitektuur – Bohuslav Fuchs” jääb avatuks kuni 19. augustini 2018.

Tänud: Tšehhi Televisioon, Gabriel Kurtis ja Galerie Architektury Brno