Avatud Majad nr 39: Presidendi Kantselei

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

Avatud Majad nr 39: Presidendi Kantselei
19.06.2018 kell 14:00-16:00
Grupijuht: Mart Kalm, arhitektuuriajaloolane
Grupi suurus: 30
Keel: eesti
Algus kell 14.00 A. Weizenbergi 39 ees (Vabariigi Presidendi Kantselei)

GRUPP ON TÄIS! NB! Registreeru siin. Märkida ära isikukood. Kaasa võtta isikut tõendav dokument!

Osalemine: 10€ (tasumine ainult arve alusel)

Kõigile registreerunud osalejatele ühekordne tasuta sissepääs Arhitektuurimuuseumi!

Haruldane ekskursioon
Sel korral on arhitektuurihuvilistel võimalus külastada Eesti üht kõige esinduslikumat hoonet – arhitekt Alar Kotli poolt kavandatud Vabariigi Presidendi Kantseleid, kus tänapäevalgi paiknevad Eesti riigipea töökabinet ja esindusruumid. Arhitektuuriajaloolase Mart Kalmu poolt juhitav ringkäik keskendub peamiselt hoone arhitektuurile ja sünnikontekstile, ent juttu tuleb ka interjöörilahendustest. Osalejatel on ekskursiooni jooksul võimalus lühidalt jalutada ka Roosiaias, mis on avalikkusele avatud harva.

Vabariigi Presidendi Kantselei hoone
1930-ndatel aastatel otsustati ehitada Vabariigi Presidendile ametihoone tema toonase ametikodu, ajaloolise Kadrioru lossi vahetusse lähedusse. Hoone sai valmis 1938. aasta suvel ning selle projekteeris arhitekt Alar Kotli, kel tuli lahendada keeruline ülesanne: presidendi uus ametihoone ei tohtinud rikkuda kauni ja õhulise, Kadrioru lossi poolt domineeritud barokkstiilis arhitektuuriansambli tervikut. Seepärast paigutas arhitekt uue lossi vana lossiga ühele teljele. Presidendi ametihoone esindusruumid kujundas samuti Alar Kotli, v.a riigipea suur töökabinet, mille kujundus pärineb Olev Siinmaalt. Riiginõukogu saalis on tänaseni säilinud arhitekt Kotli algupärane kujundus. Elegantse art déco stiilis mööbli on kavandanud aga sisearhitekt Richard Wunderlich. (Tekst: VPK)

Ekskursioon saab teoks Vabariigi Presidendi Kantselei ja Eesti Arhitektuurimuuseumi koostöös.

Lisainfo
info@arhitektuurimuuseum.ee, 625 7000

Sarja toetab Eesti Kultuurkapital