Avatud Majad nr 45: Nõmme pühakojad

Avatud Majad nr 45: Nõmme pühakojad

15. detsember 2018 kell 12:00–15:00
Grupijuht Riin Alatalu, muinsuskaitsja
Grupi suurus 40
Eesti keeles
Kogunemine kell 12:00 Nõmme Lunastaja kiriku juures, Valdeku ja Rohelise tn nurgal

NB! GRUPP ON TÄIS!
Osalemine: 10€ (tasumine ainult arve alusel)

Kõigile registreerunud osalejatele nime alusel ühekordne tasuta sissepääs Eesti Arhitektuurimuuseumi!

Nõmme pühakojad
Tallinnas Nõmme aedlinnas on kümne erineva konfessiooni pühakojad, neile lisaks kalmistute kabelid. Nii nagu Nõmme tervikuna, on ka mitmed pühakojad seotud von Glehnide suguvõsaga, mille liikmed kinkisid 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses maad kolmele kogudusele: luteri-, apostliku õigeusu ja baptistikogudusele. Lisaks on Nõmmel ka vennastekogudus, metodistid, evangelistid ja Jehoova tunnistajad. Jõulueelsel ekskursioonil teeme tutvust viie Nõmme pühakojaga.

Ekskursioon
Alustame oma ringkäiku Nõmme Saksa Lunastaja koguduse palvelast. Kirikuhoone muudeti nõukogude okupatsiooni ajal töökojaks ja taastati kümne aasta eest uuesti pühakojaks. Tartu rahu mälestuskirik – Hiiu-Rahu kirik, aga on juba algselt, 20. sajandi alguses, valukojast kirikuks ehitatud. Külastame ka Aleksandr Wladovsky projekteeritud juugendlikku puidust Nõmme Ristija Johannese õigeusu kirikut, Nõmme baptistide palvelat ja vennastekoguduse palvelat Harku tänaval.
Jalutuskäigu kogupikkus on ligikaudu 2 km. Soovitame panna soojalt riidesse.

Lisainfo
Eesti Arhitektuurimuuseum
info@arhitektuurimuuseum.ee
tel 625 7000

Sarja toetab Eesti Kultuurkapital

Foto Arne Maasik, Eesti Arhitektuurimuuseum