Avatud Majad nr 47: raadiomajad

Avatud Majad nr 47: raadiomajad

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

10. mai 2019 kell 16:00–18:00
Giidid-grupijuhid on ERRi haldusdirektor Janar Vilde ja ERRi muuseumi juhataja Tiit Kimmel
Grupi suurus: 25
Keel: eesti
Kogunemine kell 16:00 vana raadiomaja (praegu ERRi uudistemaja) fuajees, F. R. Kreutzwaldi 14, Tallinn

NB! GRUPP ON TÄIS!

Eesti raadiomaastiku süda
Jätkuks sügisel toimunud meeleolukale ekskursioonile telemajas on nüüd võimalus külastada uut ja vana raadiomaja, hooneid, kust juba peaaegu 70 aastat on paisatud eetrisse uudiseid ja saateid, kuuldemänge ja muusikat.

Vana raadiomaja asetseb kahe ajastu piiril, sisaldades elemente nii 1930. aastate esindustraditsionalismist kui ka stalinistlikust arhitektuurist. Riigi Ringhäälingu raadiohoonena projekteeritud maja (arhitekt Elmar Lohk, projekt 1939) valmis sõjajärgselt 1952. aastal koos Venemaalt tulnud arhitekti Georgi Šumovski tehtud muudatustega. 2017. aastal avati renoveeritud hoone kui ERRi uudistemaja, mistõttu saab ekskursiooni käigus külastada ka meie uudisteelu tähtsaimat keskust – „Aktuaalse kaamera” stuudiot.

1960. aastate modernismi vaimus projekteeritud uus raadiomaja valmis 1972. aastal (arhitektid Jüri Jaama ja Ado Eigi). Muinsuskaitse all olev hoone on samuti hiljuti renoveeritud ja täidab edukalt edasi oma algset funktsiooni. Ekskursiooni üheks kommiks on võimalus näha uue raadiomaja endises Valges saalis (praegu ERRi fonoteek) asuvat maalikunstnik Enn Põldroosi mosaiikpannood „Raadiolill”, mis 1973. aastal pälvis Kristjan Raua nimelise preemia.

Ekskursiooni giidideks on ERRi muuseumi juhataja Tiit Kimmel, kes on 1982. aastast alates töötanud rahvusringhäälingus; ja haldusdirektor Janar Vilde, kes ühtlasi valgustab äsja lõppenud uue telemaja arhitektuurikonkursi tulemusi, mille võidutöid on võimalik ka ekskursiooni käigus näha. Võitjaks osutunud büroo Kadarik Tüür Arhitektid kahe partneri, Ott Kadariku ja Mihkel Tüüriga on võimalik juba kohtuda eelnevalt – 8. mail kell 18 toimub arhitektuurimuuseumis sarja Elav Ruum raames nende loeng.

Enne ekskursiooni aga tasub ERRi arhiivist vaadata Helgi Erilaiu saadet raadiomajadest sarjast „Aja jälg kivis”:
https://arhiiv.err.ee/vaata/aja-jalg-kivis-meie-raadiomajad-215638

Ekskursioon saab teoks koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga (ERR).
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital.

Lisainfo:
Mait Väljas
mait@arhitektuurimuuseum.ee