Laupäeval, 15. juunil kl 14 ekskursioon näitusel “Geomeetria ja metafüüsika. Mare Vint ja Arne Maasik”

Pildil: Mare Vint. Õhk ja metall II. 1988. Litograafia
Arne Maasik. Arhitektoonika XIX. 2019. Digifoto

Laupäeval, 15. juunil kl 14 toimub ekskursioon näitusel „Geomeetria ja metafüüsika. Mare Vint ja Arne Maasik“ kunstiteadlase Elnara Taidre juhtimisel.

Osalemine muuseumipiletiga.

Mare Vint ja Arne Maasik on mõlemad tuntud Eesti kunstnikud kes arhitektuurimuuseumi näitusel esinevad esmakordselt koos. Näha saab dialoogi kahe kunstniku vahel, kus Maasiku fotod tõukuvad otseselt Vindi teostest. Spetsiaalselt selle näituse tarbeks valminud seeria „Arhitektoonika“ on arhitektuurifotograafina tuntud Maasiku omamoodi austusavaldus Vindi geomeetriliselt korrastatud pildimaailmadele, aga ka tema arusaam ideaalsest ruumist ja täiuslikust arhitektuurist.

Ka Mare Vint tegeleb ideaalse tasakaalu otsimisega pildiruumis. Tema motiivid on alati äärmiselt esteetilised, nii loodus, park või majad ilmnevad Vindi töödes täiuslikkuseni viimistletud arhetüüpidena – ideaalkujudena. Me oleme neid maastikke, müüre ja valgeid lõunamaa linnu kõik kusagil näinud, me tunneme need oma lihtsuses ära ning ometi jääme neist väljapoole, sest pole kindel, kas tegu on nägemusega minevikust või tulevast.

Mare Vint (s. 1942) on tuntumaid Eesti graafikuid, kes esineb alates 1968. aastast regulaarselt litode, serigraafiate, tuši- ja värvipliiatsijoonistustega nii Eestis kui välismaal.

Arne Maasik (s. 1971) on arhitekti haridusega fotograaf ja kunstnik, kelle huvi fookuses on niihästi suurlinnad kui ka agulid, vanad majad ja võsad ning muidu perifeerne elukeskkond.

„Geomeetria ja metafüüsika. Mare Vint ja Arne Maasik“
Näitus Eesti Arhitektuurimuuseumis 7.06.-25.08.2019

Autorid: Mare Vint, Arne Maasik
Ruumikujundaja: Arne Maasik
Graafiline kujundaja: Jaanus Samma
Tekstid: Triin Ojari
Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Näitusega kaasneb kataloog (eesti ja inglise keeles, tekstid Elnara Taidre, Triin Ojari, kujundaja Jaanus Samma).