Loeng näitusel “Geomeetria ja metafüüsika. Mare Vint ja Aarne Maasik” neljapäeval, 27. juunil kl 17

Foto: Arne Maasik

Olete oodatud Jaak Kikase loengule „Ruumist ja ruumides“ neljapäeval, 27. juunil kell 17.00. Loeng on laiendus näitusele “Geomeetria ja metafüüsika. Mare Vint ja Arne Maasik”.

Tuntud füüsiku ja kunstisõbra Jaak Kikase sõnul on ruum aja kõrval üks põhimõistetest, mille najal oleme oma maailmapildi kokku pannud: „Riiul, millele oleme paigutanud kõik asjad, millega oleme kokku puutunud ja millele, usume, õnnestub paigutada ka kõik need asjad, nähtused ja olendid, millega veel kokku puutume. Alustame meie igapäevasest kolmemõõtmelisest ruumist ja räägime, mis temas erilist on ja miks meil just siin hea on.“ Tavakogemuse kõrval on matemaatiline ruumiteadus – geomeetria – andnud meile mudeleid, mis suudavad meid viia sellistesse sfääridesse, kus ruumi enesegi mõiste kipub üles ütlema. Loengus küsitakse, kas võivad nemadki mingisugusele reaalsusele vastata? Või võime uhkust tunda, et oleme küündinud millegi selliseni, mis Loojale pähegi pole tulnud?

Mare Vint ja Arne Maasik on mõlemad tuntud Eesti kunstnikud, kes arhitektuurimuuseumi näitusel esinevad esmakordselt koos. Näha saab dialoogi kahe kunstniku vahel, kus Maasiku fotod tõukuvad otseselt Vindi teostest. Spetsiaalselt selle näituse tarbeks valminud seeria „Arhitektoonika“ on arhitektuurifotograafina tuntud Maasiku omamoodi austusavaldus Vindi geomeetriliselt korrastatud pildimaailmadele, aga ka tema arusaam ideaalsest ruumist ja täiuslikust arhitektuurist.

Sissepääs sooduspiletiga (3€).

Näitus „Geomeetria ja metafüüsika. Mare Vint ja Arne Maasik“ on avatud kuni 25.08.2019. Näitusega kaasneb kataloog (eesti ja inglise keeles, tekstid Elnara Taidre, Triin Ojari, kujundaja Jaanus Samma).

  Muuseum on avatud:
  T – P 11:00 – 18:00
  E suletud

  23. veebruaril on muuseum avatud kella 15ni, 24. veebruaril suletud!

   

  Liitu meililistiga

 • Rotermanni soolaladu

  icon-youtubeicon-instagramF

  covid safe logo