Lasteaia-arhitektuurinäitus osales edukalt Narvas näituste konkursil

Meie näitus „Kes aias, kes aias? Moodsad lasteaiad“ võitis koos Narva Muuseumi ja Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi koostöönäitusega „Mustrid: Kreenholmi tekstiilidisain 1963–2005“ Narvas XXII Eesti muuseumide festivali näituste konkursi, jagades esimest ja teist kohta.

Jaanuarini Narva linnuse dormitooriumis avatud näitusel saab paarikümne hoone kaudu vaadata ligi saja aasta jooksul ehitatud moodsatesse lasteaedadesse, nende seas ka tüüplasteaedadesse. Tänase Narva lasteaiadki on ehitatud näitusel esindatud tuntud Eesti arhitektide projektide järgi, autoreiks teiste seas Milvi Vainik, Olga Bruns ja Dmitri Bruns ning Mart Port.

Eestimaa uutes, teistele eeskujuks saanud lasteaedades on tähelepanu keskmes lapse tundemaailm, parim ruum on täis avastamisrõõmu, kutsub mängule ja pakub turvatunnet. Näituse kuraator Sandra Mälk toob välja, et lasteaiaarhitektuuri kujunemislugu on viimase 90 aasta jooksul pakkunud eriilmelisi lahendusi: unikaalseid hooneid koos abstraktsete mänguväljakutega, aga ka laialt levinud tüüplasteaedu.

Näituse konsultant on Mare Torm Eesti Pedagoogika Arhiivmuuseumist, kujundasid Koit Randmäe ja Brit Pavelson ning tekstid tõlkis vene keelde Anastassia Tuuder.