Loengusarja ELAV RUUM külaline on kolmapäeval, 20. novembril kl 18 arhitekt Villem Tomiste

Arhitekt Villem Tomiste küsib, milline on moodne linnaväljak

Loengusarja Elav Ruum järgmine külaline on tuntud Eesti tegevarhitekt Villem Tomiste. Kolmapäeval, 20. novembril kell 18.00 Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos toimuva loengu põhiteema on Eesti linnadesse viimastel aastatel rajatud keskväljakud.

Isiklikule kogemusele toetudes räägib Tomiste dilemmast kokkuvõtva pealkirjaga „Väljak või Plats“. Arhitekt heidab õhku poleemilise küsimuse, kas tänapäeval kavandatava avaliku ruumi eesmärk on olla pelgalt pidupäevade ja paraadide koht või peaks seal olema miskit teha ka argipäeval? Kas tänane linlane Eestis üldse oskab avalikku ruumi argiselt kasutada või peab selleks tingimata olema mõni sportlik või patriootiline ettekääne?

Arhitekt Villem Tomiste (1975) on õppinud Eesti Kunstiakadeemias (MAarch, 2000) ja Tallinna Tehnikaülikoolis, täiendanud end Belgias Leuveni Katoliikliku Ülikooli arhitektuurikoolis. Asutas koos Ott Kadariku ja Mihkel Tüüriga arhitektuuribüroo Kosmos (2002), mis alates 2012. aastast kannab nime Stuudio Tallinn. Kavandanud avalikke hooneid, korterelamuid, eramaid, projekteerinud maastikke ja osalenud linnaplaneerimises. Eduka arhitektuurivõistlustel osalejana on tal auhinnalisi kohti enam kui sajalt konkursilt. Loonud omaalgatuslikke projekte ja linnavisioone, avaldanud ajakirjanduses artikleid arhitektuuri ja urbanismi teemal. Tallinna arhitektuuribiennaali TAB käivitaja, esimese biennaali (2011) näituse kuraator, praegu TAB-i ümarlaua juhataja. Pälvinud EAL-i noore arhitekti preemia (2011) ja Eesti Kultuurkapitali urbanistika preemia (2003). Arhitektuuribüroo KOSMOS kollektiivi koosseisus pälvis riigi kultuuripreemia Rotermanni kvartali linnamajade eest (2008).

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum soovib populaarses vormis tutvustada siinset arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleda publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on mõtteline täiendus arhitektuurimuuseumi püsinäitusele „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

ELAV RUUM. Villem Tomiste
20. novembril 2019 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital

Päise kujunduses on kasutatud Liina Soosaare fotot

Lisainfo:
Carl-Dag Lige
carldag@arhitektuurimuuseum.ee