AVATUD MAJAD 52

AVATUD MAJAD 52

Laupäev 1. veebruar kl 13
Kuni 30 osalejat
Pilet Piletilevist 

Kohtumispaik: Narva mnt 11 ees, Tallinn

Giid: kunstiteadlane Ingrid Ruudi (EKA)

1997. aastal valminud Forekspanga pangamaja ehitati ümber samal krundil asunud raadio- ja elektroonikatehase (Punane RET) tagasihoidlikust modernistlikust hoonest (valmis 1960).

Ingrid Ruudi viib huvilised nüüdseks endisesse pangahoonesse, kus on tegutsenud Forekspank (mis ühines Raepanga ja ka Investeerimispangaga), seejärel Optiva Pank, siis Sampo Pank ja veel eelmisel aastal Danske pank.

Forekspanga hoone loojad on arhitektid Jüri Okas ja Marika Lõoke. Maja peeti valmimise ajal „kõige nüüdisaegsemaks ja kõige targemaks“ pangamajaks. Eraldi on välja toodud helikopteri maandumisplats katusel ja uhke kell tänaval, Narva maanteel, mille järgi soovitati kõigil oma kell õigeks panna, sest täpne aeg jõuab sinna satelliidilt otse Hamburgis asuvast maailmaaja keskusest. Kell ja helikotperimaandumisplats on alles, pankasid enam mitte.

Marika Lõoke ja Jüri Okas olid ühed esimestest, kes 1989. aastal Eesti ühiskondlike muutuste optimismi najal ja eraettevõtlust võimaldavate seaduste tekkides omanimelise arhitektuuribüroo rajasid – Arhitektibüroo J.Okas & M.Lõoke OÜ. Ringkäigul annab maja kohta seletusi ka arhitekt Marika Lõoke ise.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo