Muinsuskaitsepäevad: koolimajade virtuaalnäitus, Rotermanni uurimisretk ning mõisakoolid-õpikeskkonnad

Haridusteemale pühendatud Euroopa muinsuskaitsepäevade virtuaalnäituse „Kooliks ehitatud hooned Eestis 19. ja 20. sajandil“ loomisesse panustas kaaskuraatorina meie teadur-arhivaar Sandra Mälk. „Saime kokku ülevaate koolimajaks ehitatud hoonetest üle Eesti, igast maakonnast valisime tsaari-, eesti- ja nõukaaegse näite, kokku 68 koolimaja,“ ütleb tulemuse üle rõõmustav Sandra Mälk. Muinsuskaitseameti poolt korraldatud näitus  avaneb veebilehel https://muinsuskaitsepaevad.ee/kaart/. Tallinna Reaalkooli juures on valik veebinäitusest muinsuskaitsepäevade ajal ka avalikus ruumis üles seatud. Rotermanni soolalao püsinäitusel on aga vaadata legendaarse Lenderi koolimaja makett.

Neljapäeval 10. septembril algavad Rotermanni soolalaost kell 13.30 ja 16.30 Rotermanni kvartali uurimisretked „Rotermanni saladused ja Eesti ajalugu – tule ja uuri!“. Rotermanni kvartal on Tallinna uus vanalinn ning suurepärane keskkond Eesti kaubandus- ja tööstusajaloo ning arhitektuuri tundma õppimiseks ning samaväärselt meie kaasaegse arhitektuuri, linnaplaneerimise aga ka kaubanduse ja ehitustööstuse näidetega tutvumiseks. Osalemine muuseumi sooduspiletiga (4.-), mille eest saab ka Rotermanni töövihiku.

Eesti Mõisakoolid tähistavad sajandi möödumist mõisakoolide asutamisajast, mõisakoolide ühenduse ja arhitektuurimuuseumi näitust “Mõisast kooliks. Mõis kui pärandi hoidja” saab näha Hiiumaa Ametikoolis Suuremõisas ning muuseumi veebilehel tasub sel puhul uurida lähemalt näituse http://moisakoolid.wiseman.ee/ haridusprogrammi https://arhitektuurimuuseum.ee/haridus/oppematerjalid/moisaharidus/ võimalusi.

Eesti Arhitektuurimuuseum pakub oma muuseumipoes muinsuskaitsepäevadel valikut Vääna, Laupa, Illuka, Puurmani ja Vodja mõisakoolidest valminud töövihikuid. Mõisakoolide 100. aastapäevale pühendatud koolituspäeval 11. septembril Vääna mõisas „Mõisa mustrid kui ammendamatu inspiratsiooniallikas“ tutvustab muuseumipedagoog Kadi Kriit arhitektuurimuuseumi uusi õppematerjale ja –programme ning koos mõisakoolide õpetajatega asutakse koostama uut töövihikut.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo