Rotermanni soolaladu ootab külastajaid 19. jaanuarist

Rotermanni soolaladu 2020. Foto: Martin Siplane

Eesti Arhitektuurimuuseum on alates 19. jaanuarist taas avatud näitusekülastuseks, uksed on avatud teisipäevast pühapäevani kell 11-18.

navu 1. jaanuaril sai muuseum 30 aastaseks ning selle puhul esitleme alates homsest Leonhard Lapini installatsiooni arhitekti töölauast – „Arhitekti töölaud. Ready made. 2014.“ Leonhard Lapini kingitusega muuseumi 30. sünnipäevaks avame oma kogude tutvustamiseks mõeldud hüpiknäituste sarja ja esitleme iga kuu üht maketti – kas ammuununenud vana või alles hiljaaegu muuseumisse jõudnut.

Foto Liisi Anvelt

Alates reedest, 22. jaanuarist on suures saalis avatud uus näitus „Lõpetamata linn“. Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri teaduskonna koostatud väljapanekul on ühte ruumi kokku toodud kihiline kirju pilt Tallinna tänasest seisust linnaplaneerimises ning arhitektuuris, mis aitab heita pilku homsesse päeva. Näidata, kus on Tallinna linnaruumilised ohud ja võimalused pikemas ja lühemas plaanis.

Muuseumis ootavad külastajaid ka püsinäitused „Elav ruum“ ja „Uuri ruumi!“ ning näitus sisearhitekt Aulo Padari märgilistest töödest. Täienenud on nii muuseumipoe kui ka  valik.

Muuseumi direktor Triin Ojari sõnul loodi Eesti Arhitektuurimuuseum eelkõige Eesti 20. sajandi arhitektuuripärandi säilitamiseks, uurimiseks ja teadvustamiseks. „1991 oli stardipunkt uue ajale, mis hakkas Eestit uuesti üles ehitama nii otseses kui ka kaudses tähenduses ning nii kvaliteetne uus arhitektuur kui ka pärandi hoidmine muutusid riigi ülikiires arengupalavikus väga oluliseks.“

Suvel täitub 25 aastat sellest, kui muuseum on tegutsenud suurejoonelises ajaloolises Rotermanni soolalaos, mis torkab hästi silma Rotermanni kvartali uue ja vana arhitektuuri kõrval. „Eesti Arhitektuurimuuseum on tegelikult unikaalne, Euroopas võib arhitektuurimuuseume ehk ainult kahe käe sõrmedel üles lugeda,” ütles Ojari.

Sünnipäeva tähistab muuseum maikuus avatava näitusega „Maja, mida me vajame“, mis tegeleb globaalsele kliimakriisile ehituskunstiliste vahenditega lahenduste otsimisega.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo