Muuseum ootab külla veebi kaudu!

Rotermanni soolaladu. Foto Martin Siplane


Kuni muuseum Rotermanni soolalaos on külastajatele suletud, ootame kõiki osalema meie ekskursioonidel veebiavarustes ning kutsume kuulama Elava ruumi sarja e-loengut. Jagame allpool viited loenguvaramule ning muule harivale meelelahutusele.

Näituse “Lõpetamata linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid” kuraator Johan Tali kutsub videoekskursioonile siin. Näitus räägib Eesti pealinnast kaasaegse linnaplaneerimise vaatenurgast, Tallinna linnaehituslikest väljakutsetest ja probleemidest. Loodetavasti kujundatakse tänasel päeval Tallinnast jätkusuutlikku ja konkurentsivõimelist linna, kus ka järgnevatel põlvedel on hea elada, ütleb Tali.
Eesti Kunstiakadeemia uurimisprojekt “Lõpetamata linn” tegeles Tallinna linnaehituslike visioonide ja ruumiliste stsenaariumitega. “Kuivõrd näitus annab Tallinnast kui Eesti pealinnast suure pildi, siis näituse loojate siiras lootus on, et see tekitab külastajas ambitsiooni aru saada, mis Tallinna linnapildis toimub, sest seda kõike peaks tehtama linnaelanike huvides, linnaelanike raha eest,” selgitas Tali.

Riigi kultuuripreemia aastal 2020 pälvis muuseumi näitus „Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil“. Kuraatorite Epp Lankotsi ja Triin Ojari juhitud lühikesed videoekskursioonid toovad vaatajateni olulisema siin.

Loengud ja raamatud

Elava ruumi sarja loengus kõneleb 10. märtsil 2021 kell 18 haridus- ja keskkonnapsühholoog Grete Arro „Suurtest pisiasadest linnaruumis“. Veebiloengul saab osaleda siin https://us02web.zoom.us/j/88117379476, loeng kantakse üle ka muuseumi Facebooki lehel.
Loengus keskendutakse linnaruumi ja inimese vastasmõjule. Nii, nagu hubase kodu loomine võtab aega ja tähelepanu, ei sünni ka pikemalt kohal viibima kutsuv linnaruum iseenesest. Inimeste vajadused linnaruumi kasutamisel ja nautimisel on hierarhilised – kui soovime, et inimesed linna pelgalt ei läbiks, tuleb neile vajadustele vastata. Loengus tuletame meelde, mis need vajadused on. Varasemad Elava Ruumi sarja loengud leiate siit.

Soovitame külastada meie e-poodi, kus müügil 2020. aasta 25 kaunimatest raamatutest „Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil“ (20 EUR) ning „Sisearhitekt Aulo Padar“ (19 EUR) ning palju teisi trükiseid ja meeneid.

Näitused Paides ja Tartus

Paide kultuurimaja Avatud galeriis ootab publikut puitarhitektuuri näitus „Metsade maa Rootsi“. Vasepunane maamaja on Rootsi rahvuspärandi loomulik osa ning kaasaegne puitarhitektuurgi hõlmab nii eramuid kui ka suuremaid ehitisi. Rootsi Arhitektide Liidu ja arhitektuurimuuseumi koostöös sündinud näitus oli muuseumis väljas 2019. aastal, pakkudes valiku viimaste aastate Rootsi puitarhitektuuri parimatest näidetest elamutest avalike hooneteni. Näituse avamisajad leiate Paide Muusika- ja Teatrimaja infokanalitest.
Tartus Rahvusarhiivi Noora majas saab Eesti lasteaiaarhitektuuri näitusel paarikümne hoone kaudu vaadata ligi saja aasta jooksul ehitatud moodsatesse lasteaedadesse, nende seas ka tüüplasteaedadesse. Uutes, teistele eeskujuks saanud lasteaedades on tähelepanu keskmes lapse tundemaailm, et ruum olgu täis avastamisrõõmu, kutsub mängule ja pakub turvatunnet. Sandra Mälgu koostatud näitusel vaadatakse ka tänapäeva, kus ootused lasteaedade ruumi kvaliteedile on veelgi kasvanud ning aina sagedamini kaasatakse lasteaia loomisse koos tellija ja arhitektidega ka pedagoogid ja liikumisspetsialistid.
Näitus on Noora fuajees ja lahtioleku ajad leiate rahvusarhiivi infokanalitest.