Muuseum ootab juulis külla!

Arhitekti ja kunstniku Leonhard Lapini arhitektoon „30“. Foto Raivo Tiikmaa

Juulis kutsub Eesti Arhitektuurimuuseum vaatama näitust Eesti kaasaegsest arhitektuurist läbi tuleviku prisma „Majad, mida me vajame“. Kuusteist osalema kutsutud arhitekti ja kunstnikku said ülesande luua tinglikult majaks nimetatav objekt, mille eesmärk on pakkuda meile ilusam ja turvalisem tulevik planeedil Maa. Milliseid fantastilisi, utoopilisi, iroonilisi või vastupidi, kriitilisi ja kahe jalaga maa peal olevaid lahendusi autorid pakuvad, kui keegi annab neile võimaluse mõelda ilma piiranguteta? Näituse „Majad, mida me vajame“ kataloog on ühtaegu mõtlemapanev, irooniline ja pöörane tekstikogum arhitektidelt, kes varem maailmalõpu teemadel pole pidanud sõna võtma. “Mul on hea meel, et nad nüüd seda tegid ja arhitektuur loob visioone hetkel, kui me neid väga vajame,” kommenteerib muuseumi direktor Triin Ojari.

Näituse kuraator on Jarmo Kauge, kujundajad Eva Kedelauk ja Kristel Niisuke (NIKITA ATIKIN) ja graafiline kujundaja Margus Tamm. Selle näitusega tähistab arhitektuurimuuseum oma 30. sünnipäeva.

Esimene selle näituse teos, arhitekti ja kunstniku Leonhard Lapini arhitektoon „30“ on juba muuseumimaja ees. Leonhard Lapin kui 30 aastat tagasi üks muuseumi rajamise mõtte suuremaid toetajaid sai võimaluse teha oma objekt soolalao ette. Lapin oli üks esimesi, kes soolalao hoone 1991. aastal seni inimestele suletud olnud sadama alalt avastas. Tänaseks on soolaladu arhitektuurimuuseumi kodu olnud 25 aastat.

Muuseumi galeriikorrusel ootab külastajaid muuseumi fotokogul põhinev näitus „Võimu vaatlus“. Kuraator Ingel Vaikla on väljapanekuks valinud 460 fotot muuseumi fotokogust, näitus on tore viis avada arhiivi pimedaid sahtleid avalikkusele. „Ma ei võtnud endale arhitektuuriajaloolise rolli, vaid vaatasin seda materjali puht visuaalselt,“ ütles videokunstnik Ingel Vaikla ning üritas neile fotodele läheneda pigem suure uudishimuga.

Püsinäitused

Muuseumikülastajatel on kindlasti avastusrõõmu muuseumi esimese korruse püsinäitusel „Elav ruum“, kus tähelepanu keskmes on maketid. Kui päriselus on väga raske saada ülevaadet majast kui tervikust, siis makett on justkui nukumaja, mille abil saab aimu nii mahust kui ka vormist. Üksikehitiste makettidele lisaks on palju ka elukvartalite makette, aga ka terve Tallinna kesklinna makett.

Keldrikorruse hariduslik näitus „Uuri ruumi!“ suunab igas vanuses uudishimulikke arhitektuuri uurima, mõistatama ära peidetud ehitusmaterjale ja -konstruktsioone, teada saama, kuidas kujuneb maja vereringe ning millised ruumid ja lõhnad kuidas kokku käivad. Näituse trump on ajalooline võlvkelder, mis loob näitusele kordumatu atmosfääri.

Jätkub muuseumi 30. aastapäeva väike maketituur, kus esitleme iga kuu muuseumikogu seni vähem eksponeeritud makette. Juulis näeb Eesti Põllumajanduse Akadeemia (nüüd Eesti Maaülikool) õppehoonet Tartus, Kreutzwaldi 5.

Arhitekt Valve Pormeistril lõi Eesti Maaehitusprojektis metsamajanduse ja maaparanduse teaduskonna õppehoone projekti, hoone valmis 1983. aastal. Maaülikool andis maketi 2019. aastal muuseumile ja sellel näeb ka ehitamata jäänud ringikujulist auditooriumide korpust.

Arhitektuurimuuseumi muuseumipoe aina täienev arhitektuurikirjanduse ja meenete valik ootab ostjaid. Värskeim lisandus on näituse „Majad, mida me vajame“ kataloog, samuti on müügil uued erialaajakirjad ning varasemad raamatud Eesti arhitektidest. Muuseumi e-poe valiku leiate SIIT.

Muuseum on avatud teisipäevast pühapäevani kell 11-18.
Arhiivikogu on taas võimalik külastada alates 20. juulist.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo