Avatud Majad 66. Magasini tänava vangla

Tallinna Magasini tänava vangla. Foto Martin Siplane

 

Laupäeval 30. oktoobril kell 14 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumi Avatud Majade sarja 66. ringkäik tänaseks maha jäetud ja peatselt lammutamisele minevasse Tallinna vanglasse. (Piletid välja müüdud)

Tallinna vangla kui institutsiooni alguseks loetakse aastat 1919, kui Patarei merekindlus muudeti vanglaks. Patareis asus keskvangla aastani 2003, siis liideti see Magasini tänaval asunud Tallinna vanglaga, mis oli rajatud aastatel 1944–1949 tegutsenud sõjavangilaagri territooriumile. Toonase nimetusega Poolkinnise režiimiga koloonias nr 5 oli 800 kinnipeetavat. 1996. aastal kinnitati vanglateenistuse arengukava, millega nähti ette ehitada nüüdisaegsed piirkondlikud vanglad Ida-Viru-, Tartu- ja Harjumaale ning uus vanglate haigla. Uued vanglad pidid muutuma kohast, kus inimesi lihtsalt teatud aeg kinni hoitakse, kohaks, kus vangidega tehakse sihipärast tööd, et nad vabadusse naastes oskaksid seaduskuulekalt toime tulla. Aastal 2018 valmis Rae vallas Soodevahe külas Tallinna vangla uus hoonekompleks. Riigi Kinnisvara AS plaanib müüa Magasini tänava vangla kinnistu pärast lammutus- ja koristustöid.

Eesti Arhitektuurimuuseum alustas 2014. aastal „Avatud Majade“ ringkäikude sarja, et kasvatada Eesti inimestes arhitektuuri- ja ruumiteadlikkust. Neil tuuridel viiakse arhitektuuri- ja linnaruumihuvilised tuntud hoonetesse ja kohtadesse, kuhu pole argipäeval põhjust minna või kuhu turvarežiimi ranguse tõttu tavaliselt sisse ei pääse.

Soovitame panna soojalt riidesse ja kaasa võtta taskulamp. Kõigile osalejatele pileti alusel ühekordne tasuta sissepääs Eesti Arhitektuurimuuseumi!

Avatud majad 66

30. oktoober 2021 kell 14-16.
Grupijuht Andres Põdra
Grupi suurus 30 inimest, ekskursioon on eesti keeles.
Kogunemiskoht Magasini ja Õilme tänava nurgal.
Osalemine: 12€, piletid Piletilevis

Lisainfo: info@arhitektuurimuuseum.ee

Sarja toetab Eesti Kultuurkapital

NB! Lähtuvalt valitsuse poolt kehtestatud piirangutest tuleb täiskasvanud külalistel esitada kohapeal kas vaktsineerimispass, COVID-19 haiguse läbipõdemise tõend või negatiivne COVID-19 testitõend, mis on tehtud kuni 72h enne muuseumisse saabumist ning vajadusel isikut tõendav dokument.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo