Oktoobrikuu sündmused

OAAS. Miniuniversumid on kui proovikivid, mida võib vaadata nii tuleviku metafooridena kui ka traditsioonilisemate arhitektuursete lahendustena. Foto: Evert Palmets

Reedel, 8. oktoobril avati Rotermanni soolalao galeriikorrusel rahvusvahelise haardega näitus „Oaas“. Barcelonas resideeruvate Irma Arribase ja Erich Weissi kureeritud väljapanekul saab näha kunstnike, arhitektide ja disainerite loodud eksperimentaalseid mikrokeskkondi. Neid võib käsitleda omamoodi hoolivuse maastikena, mis uurivad, kuidas meie – inimesed ja mitteinimesed – suhtleme ja reageerime, kui seisame silmitsi meie taluvusläve ületavate tingimustega. Publikul palutakse näituse külastamise ajal koguda projekte illustreerivaid plakateid – külastuse lõpuks moodustavad need üheskoos justkui näitusekataloogi.

Pildid näitusest on SIIN.

Kuni 21. novembrini on muuseumi suures saalis võimalik vaadata Jarmo Kauge kureeritud näitust „Majad, mida me vajame“, kus on välja pandud 16 tinglikult majaks nimetatavat objekti, mille eesmärk on pakkuda meile ilusam ja turvalisem tulevik planeedil Maa. Milliseid fantastilisi, utoopilisi, iroonilisi või vastupidi, kriitilisi ja kahe jalaga maa peal olevaid lahendusi autorid pakuvad, kui keegi annab neile võimaluse mõelda ilma piiranguteta?

Venekeelne giidiga tuur näitusele on 16. oktoobril kell 14, teed juhatab Jelena Rõbakova. Kuraator Jarmo Kauge teeb ringkäigu näitusel laupäeval, 30. oktoobril kell 14. Tuurile pääseb muuseumipiletiga (6 ja 4 eurot).

Muuseumi püsinäitused „Elav ruum. Sajand Eesti Arhitektuuri“ ja „Uuri ruumi!“ on samuti publiku ootel.

Loengusarjas Elav Ruum peab kolmapäeval 13. oktoobril kell 18 filosoof Eik Hermann loengu „Keskkondlikust pragmapoeetikast“, kus ta toob paralleele filosoofia ja arhitektuuri vahel, näidates kuidas mõistete abil (kujutlus)ruume luua. Loengule Rotermanni soolalaos on tasuta sissepääs.

Muuseumi 30. aastapäeva väikese maketituuri osana esitleb muuseum Lasnamäe 4., 5. ja 6. mikrorajooni ehk praeguse Mustakivi, Seli ja Priisle asumi maketti. Need asumid projekteeriti RPI Eesti Projektis aastatel 1977–1982, kõike kavandatust ei jõutud valmis ehitata. Makett leiti hästi säilinuna eelmisel aastal kunagise Projekteerijate Maja keldrist.

Reedel, 15. oktoobril esitleme valge kepi päeva puhul koos Põhja-Eesti Pimedate Ühinguga äsja valmis saanud audiogiidi ja kombatavaid hoonemakette püsinäitusel „Elav ruum. Sajand Eesti arhitektuuri.“ Esmalt toimub muuseumis kirjeldustõlkega tuur näitusel “Uuri ruumi!”, Rotermanni soolalao ajaloolises võlvkeldris olevaid eksponaate saab käega katsuda, nuusutada või helisid kuulata.

Seejärel esitleb muuseum äsja valminud viie Eesti arhitektuuripärli kombatavat maketti. Näppudega vaadata saab Tallinna Lauluväljaku, Soorebase elektrimasti, Pärnu Rannahoone, Rapla KEKi ja Rotermanni kvartali Laudsepatöökoja makette. Lisaks tutvustame vastvalminud kirjeldustõlkega audiogiidi, kirjeldustõlke luges sisse Kristiina Meresaar. Audiogiidide valmimiseks sai muuseum toetuse Kultuuriministeeriumilt.

Arhitektuurikool annab teada, et neljapäeval 21. oktoobril alustab Arhitektuurikooli õhtune kursus „Arhitektuur ja elukeskkond“, kuhu on oodatud täiskasvanud. Kursuse lõpetanu saab parema ettekujutuse, kuidas arhitektid ruumist mõtlevad ja sellega ümber käivad, kuidas ise ruumiotsuste tegemisel rohkem kaasa rääkida, mis on oluline ruumi kavandamisel ja kuidas mõista arhitektuuri laiemalt ühiskondlike protsesside osana. Arhitektuurikooli kursus toimub neljapäeva õhtuti kell 18.

Eesti Arhitektuurimuuseumi edukaim rändnäitus „Mõisast kooliks. Eesti Mõisakoolid“ on jõudnud Illuka mõisakooli Alutaguse vallas. Sel õppeaastal tähistab Illuka mõisakool oma sajandat aastapäeva ja näitus on osa juubeli tähistamisest. Arhitektuurimuuseumi ja Kultuuriministeeriumi koostöös valminud näitus valmis Euroopa Majanduspiirkonna mõisakoolide programmi (2011–2014) lõpetuseks ja on seni ringelnud nii Eesti koolides, Brüsseli Eesti koolis, Oslo raekojas ning ligi paarikümnes Läti mõisas.

Arhitektuurimuuseumi muuseumipood on avatud koos muuseumiga. Ööpäevaringselt avatud muuseumi e-poe valiku leiate siit: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/pood/