Rotermanni soolalaos kõlab jõulukuul orkestrimuusika

 

Eesti Arhitektuurimuuseumi ja Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu koostöös toimuvad Rotermanni soolalao suures saalis detsembris noorteorkestrite kontserdid. Kolmapäeval 1. detsembril kell 18 esineb Harjumaa Keelpilliorkester Imre Rohuväli dirigeerimisel ning neljapäeval 9. detsembril Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkester Martin Sildose juhatusel.

Harjumaa Keelpilliorkester (asutatud 2003) ühendab Harjumaa keelpillimängijaid, pilli mängivad 15 Harjumaa muusika-, huvi- ja kunstikooli õpilased, õpetajad ja vilistlased. Neljandat hooaega on orkestri põhikoosseisu dirigent Imre Rohuväli. Harjumaa Keelpilliorkestril on oluline roll oma maakonna kultuurielus, ent osaletud on ka festivalidel Itaalias, Austrias, Prantsusmaal, Venemaal, Rootsis, Ungaris ja Soomes.

Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkester on Tallinna ainus harrastusprintsiibil tegutsev täiskasvanute sümfooniaorkester, uhke repertuaarivaliku ja tegevuskavaga tugev kontserdikollektiiv, kellel on professionaalse sümfooniaorkestri kõla.

Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkester alustas tegevust 2013. aasta septembris Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu eestvedamisel. Lühikese tegevusaja jooksul on jõutud kõrgele kunstilisele tasemele, mille tõestuseks on mitmekesine nõudlik kontsertrepertuaar ja tihe esinemisgraafik. Aktiivse mitmekesise ja mahuka kontserttegevuse eest tunnustati orkestrit 2015. aastal Eesti Sümfooniaorkestrite Liidu aastapreemia ja Tallinna Ülikooli parima loomingulise projekti tiitliga aastatel 2015 ning 2017. Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkestri dirigent on Martin Sildos.

Harjumaa Keelpilliorkester esitab Karl Jenkinsi „Palladio“, Gustav Holsti „A Moorside Suite“ I ja II osa ja Camille Saint-Saënsi „Danse Bacchanale“. Kõlavad ka Henry Purcelli „Rigaudon“, Labajalg Hiiumaalt „Ai, kipsudi“, eesti rahvaviisid „Aleksandra valss“ ja „Tori Polka“, folgi viis „Mississippi reel“ ning P. Gustafssoni „Hea tuju lugu“.

Harjumaa Keelpilliorkester kontsertreisil Austrias. Foto: Harjumaa Keelpilliorkestri arhiiv

Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkestri kontserdi kavas on Gustav Ernesaksa “Ringmäng” ooperist “Tormide rand”, Villem Kapi “Tants” ooperist “Lembitu”, Edgar Elgari – “Pomp and Circumstance”, teema marsist nr 1, Johan Strauss – “Pizzicato polka” jt.

Kontserdipiletid (hinnaga 6 ja 4 eurot) on müügil Piletilevis: Harjumaa Keelpilliorkestri ja Tallinna Ülikooli Sümfooniaorkestri kontserdi piletid. Pileti saab osta ka enne kontserti kohapeal, publik on oodatud enne kontserdi algust uudistama Eesti Arhitektuurimuuseumi püsinäitustel „Elav ruum“ ja „Uuri ruumi!“.

Muuseumi infoletis peab külastaja (alates 12. eluaastast) näitama koos isikut tõendava dokumendiga kas COVID-19 vastu immuniseerimise tõendit või COVID-19 läbipõdemise tõendit. Kuni 18-aastane saab muuseumisse pääsemiseks esitada ka koroonaviiruse PCR või antigeen-RT testi negatiivse tulemuse tõendi. Muuseumil on õigus tõendi näitamisest keelduvat külastajat muuseumisse mitte lubada. Muuseumis peavad 12-aastased ja vanemad külastajad kandma maski.