Avatud Majad 68: Noblessneri laevatehas

19. mail 2022 kell 16–18:30 toimub Avatud Majade sarjas 68. ringkäik – külastame Noblessneri laevatehast

Rühmajuht arhitektuuriajaloolane Robert Treufeldt
Rühma suurus 40
Eesti keeles
Kogunemine Noblessneri tehase väravas, Tööstuse 48, Tallinn
Osalemine 12€
Piletid müügil Piletilevis. Sama pileti alusel ühekordne tasuta sissepääs Eesti Arhitektuurimuuseumi!

Noblessneri laevatehas

Kalamaja servas paiknev Noblessner on üks suurtest sõjalaevatehasest, mis rajati Tallinna Kopli poolsaarele vahetult enne Esimest maailmasõda. Noblessneris toodeti ja hooldati esialgu allveelaevu. Laevaehituse ja -remondiga tegeleti seal jooksvalt kuni 2018. aastani. Viimase viie aasta jooksul on Noblessneri kvartal aga justkui ümber sündinud – tööstuse asemel on nüüd kodud, bürood, söögikohad ja kunstigaleriid.

Ringkäigul keskendume Noblessneri tehaseaegsele hoonestusele. Alustame tehase peaväravast ja peahoonest, möödume ehitistest, mida on hiljem kasutanud erinevad ettevõtted. Sisse pääseme nõukogudeaegsesse hiiglaslikku pealattu (praegu tehnoklubi HALL) ning mitmesse tsaariaegsesse tootmishoonesse. Neist suurim ja imposantseim on laevaehituskoda, tuntud ka kui valukoda (praegu Proto Avastustehas). Mere äärde jõudes räägime Tallinnas toodetud laevadest ja tsaariaja lõpul rajatud hiiglaslikust mereväebaasist. Lõpetuseks vaatame Eestis unikaalset laevade transpordiväljakut ja algupärast slipisüsteemi, mille abil laevu vette ja veest välja liigutati.

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum ja toetab
Kultuurkapital.