September Eesti Arhitektuurimuuseumis

Koolikuu

Muuseum on haridusasutus ja muuseumiski algavad septembris haridusprogrammid. Eesti Arhitektuurimuuseum pakub haridusprogramme igale kooliastmele ja kõik toetavad riikliku õppekava omandamist. Haridusprogrammidest lugege täpsemalt SIIT.

Meie muuseumisse on prii sissepääs kunstiõpetajatele ning ajaloo- ja ühiskonnaõpetajatele, soovitame Rotermanni soolalao näituseid kui võimalust erinevate koolitundide ette valmistamiseks.

Tallinna Arhitektuuribiennaal 2022

Muuseum võõrustab Rotermanni soolalaos tänavuse Tallinna arhitektuuribiennaali (TAB 2022) peanäitust  „Söödav“, mille pidulik avamine on 7. septembril kell 19. Näitus jääb avatuks 20. novembrini.

Tallinna Arhitektuuribiennaali 2022 kuraatorid Lydia Kallipoliti (USA/Kreeka) ja Areti Markopoulou (Hispaania/Kreeka) soovivad kutsuda vaatajaid mõtlema, kuidas kasutada looduses toimuvaid ainevahetusprotsesse arhitektuuris. Peamine eesmärk on seniste toidusüsteemide ümberkujundamine läbi arhitektuursete muutuste. Kuraatorinäitus “Söödav” toob kokku maailmatasemel disainerid ja arhitektid. TABi kuraatorite Lydia Kallipoliti ja Areti Markopoulou inglisekeelne kuraatorituur näitusel toimub reedel, 9. septembril kell 12.

Arhitektuurimuuseumi haridusprogramm “Söödav” TAB 2022 kuraatorinäitusel on mõeldud III kooliastmele ning tegeleb juba tänaste probleemide ja ilmselgelt tulevikku mõjutavate strateegiliste otsustega. Esmalt tutvutakse näitusega ning seejärel otsitakse arhitektuuri ja toidu läbipõimituse seoseid põllumajandusest, linnakeskkonnast, keskkondlikust ebavõrdsusest ning täis või tühjast kõhust. Oluline on leida lahendused, mis on teostatavad meie keskkonnas ja ajas. Haridusprogramm toetab loodus-ja sotsiaalainete sisu lõimitud omandamist ja koolid saavad programmi tellida teisipäevast reedeni kuni näituse lõpuni.

Kõik huvilised on oodatud osalema arhitekt Ivan Sergejevi juhitud ringkäikudel näitusel. Septembris on ringkäigud 24. septembril kell 12 eesti keeles ja kell 14 vene keeles. Ivan Sergejev on peanäituse eestipoolne nõustaja, kes avab TAB 2022 peateema tagamaid ning tutvustab eksponaate.

Algab kaheksas Avatud majade sarja hooaeg. Külastame taas giidi juhatusel hooneid ja kohti, kuhu argipäeval pole igaühel põhjust minna. Septembrikuu ettevõtmine on pühendatud Eesti sisearhitektuuri maestra Leila Pärtelpoja 95. sünnipäevale ja külastame tema loodud mõisainterjööre. Oodake täpset kuupäeva ja uudist suurepärase programmi kohta.

Muuseumipoes ja e-poes leiate ehitatud keskkonda tutvustavaid ja selle üle mõtlema kutsuvaid raamatuid. Tänavu on muuseumil ilmunud Carl-Dag Lige koostatud teos „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“ ning näitusekataloog „Rutiin ja plahvatus. Siim.Kreis. Ausing“, autoreiks Triin Ojari ja Karin Paulus. Kuu lõpus esitleme eesti keeles ilmunud graafilist romaani „Brüsel“, mis on kafkalik lugu linnaehitusest sarjast „Varjatud linnad“ („Les Cités obscures“), autoriks François Schuiten ja Benoît Peeters.

Muuseum on traditsiooniliselt tasuta avatud kõigile külastajatele septembrikuu viimasel reedel, 30. septembril.