November Eesti Arhitektuurimuuseumis

Rotermanni pilvitu taevas. Foto: Evert Palmets

Tallinna Arhitektuuribiennaali peanäitust „Söödav“ näeb Rotermanni soolalaos 20. novembrini. Näitusel on veel kaks avalikku giidituuri laupäeval, 19. novembril nii vene kui ka eesti keeles. Näitusega haakub ka isadepäeva eelne töötuba, kus saab meisterdada söödava linnusöögimaja.

Muuseum ootab uudistama ka Eesti arhitektuuri 20. ja 21. sajandi ajalugu koos esindusliku maketikogu väljapanekuga püsinäitusel „Elav ruum“. Näituselkäigule annab lisateadmisi audiogiid oma lugudega ning sõrmedega vaadatavad maketid. Ajaloolise, 1908. aastal valminud Rotermanni soolalao algses soolaladustamise keldris saavad aga igas vanuses uudishimulikud uudistada ehitatud keskkonda mõistma õpetavat näitust „Uuri ruumi!“.

Laupäeval, 12. novembril kell 11–14 ootame meie muuseumiõpetaja ja skulptori Iris Jurma-Kanguri juhendatavasse TAB 2022 Söödav(ate) Majade töötuppa. Tallinna Arhitektuuribiennaali teemast – sööv ning söödav arhitektuur – tõukuv praktiline, lõbus ja saabuvasse talve igati sobituv workshop, kus iga soovija saab haamriga näpu pihta lüüa, ehitades endale Söödav(ate) linnutoidumaja. Töötuppa on oodatud loomulikult isad-vanaisad oma järeltulijatele töövõtteid edasi andma, aga ka kõik teised, kes tunnevad, et poest linnutoidumaja ostmine on liiga lihtne, kui mitte igav.
Kohapeal ehitame papist, võrgust, puidust, bambusest ja muust igapäevasest ning sageli ka ülejäävast materjalist toidumajad, mis koosnevadki vähemalt osaliselt linnutoidust – rasvast ja seemnetest ja miks mitte ka muust sobivast.
Kohapeal on olemas materjal linnutoidumajade ehitamiseks, valik tööriistu ja tüüpilisem linnutoit – rasvapallid, searasv, seemned. Kodust võib kaasa võtta alternatiivsemat kraami – viljapäid, kuivatatud õunu või muud, mida kodus leidub.
Töötoa hind on 18 € (1 maja) ning vajalik on etteregistreerimine.

Laupäeval, 19. novembril on kaks giidiga tuuri TABi näitusel „Söödav“, teejuhiks arhitekt Ivan Sergejev, kes on olnud tänavuse Tallinna Arhitektuuribiennaali Eesti-poolne konsultant. Venekeelne tuur algab kell 12 ja eestikeelne kell 14. Tuuril osalemiseks piisab muuseumipiletist.

Teisipäeval, 22. novembril kell 18 on järjekordne õhtu sarjas (H)arutus. Seekord (h)arutatakse teemat „Kallis toasoe“ ehk energiakriisi üle, vestluse fookus on ehitus- ja projekteerimisvaldkonnal. Mida saab arhitekt ära teha, et majad oleksid energiatõhusamad ning inimesed ei peaks silmitsi seisma niivõrd suurte kütteprobleemidega? Milline on kõige optimaalsem viis vanade hoonete kasutamiseks? Rohkem loe meie veebilehelt.

Reedel, 25. novembril kell 15.45 algab Avatud Majade sarja 73. ringkäik. Seekord külastame Fahle kvartalit, mille lugu ulatub tagasi keskaega ehk 13. sajandisse, mil samasse asukohta, Härjapea jõe kallastele rajati vesiveskid, mis arenesid ajapikku tehaseks ja vabrikuteks.
Vabriku direktori Emil Fahle järgi nime saanud Fahle kvartali tunneme ära eeskätt 19. sajandi lõpus ning 20. sajandi alguses kerkinud tselluloosi- ja paberivabriku paekivihoonete järgi. Toonagi tegutsesid kvartalis nimekad arhitektid, näiteks Jacques Rosenbaum ja Erich Jacoby. 21. sajandi Fahle kvartal on ärilinnak, kus kohtab kaasaegseid kihistusi klaasist ja terasest. Arhitektuuribüroode LUMIA ja Stuudio ARGUS käe all valmisid Fahle pargi kontorid ning preemiaid pälvinud Fahle pargi sisegalerii, kus töötasid kaasa Kino maastikuarhitektid.
Tuuri pärliks on Fahle kvartali katlamaja, mis on viimane restaureerimist ootav muinsusobjekt piirkonnas. Piletid hinnaga 12 eurot saab Fientast.

Et 25. november on novembrikuu viimane reede, on muuseum traditsiooniliselt külastajatele tasuta avatud. Muuseumipood on avatud koos muuseumiga teisipäevast pühapäevani kell 11–18, muuseumi e-poest saab kingitusi ja raamatuid leida teile sobival ajal veebilehelt https://www.arhitektuurimuuseum.ee/pood/.