Rahvusvahelisel giidide päeval on Eesti Arhitektuurimuuseumi külastus tasuta

Martin Siplase foto

Teisipäeval 21. veebruaril on rahvusvahelise giidide päeva tähistamiseks Eesti Arhitektuurimuuseumi külastus kõigile tasuta

Ootame kõiki Rotermanni soolalattu, mis on 1908. aastal valminud paekivist tööstushoone sadama ja Tallinna uueks vanalinnaks kutsutava ajaloolise ja moodsa arhitektuuri parima kombinatsiooni, Rotermanni kvartali vahel.

Muuseumis ootavad teid kaks püsinäitust: „Elav ruum: sajand Eesti arhitektuuri“ ja „Uuri ruumi!“.

„Elav ruum“ on giididele justkui praktiline õppevahend, näeb nii eriliste hoonete nukumajalikke makette kui ka terveid linnaosasid makettidena.

Igas vanuses uudishimulikele mõeldud „Uuri ruumi!“ õpetab kogema ruumi ja tabama arhitektuuri olemust. Soolalao võlvkeldrisse loodud keskkond pakub elamusi erinevatele meeltele, suunates kõiki huvilisi arhitektuuri nii nuusutama, katsuma kui kogu kehaga kogema.

Muuseumi suures saalis on näitus tulevikuutoopiate, ennustuste ning arhitektuuri- ja kunstifantaasiate kohtumispunktidest „Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel“. Mitmeid taasavastatud Ida Euroopa ja lääne autoreid koondaval näitusel on väljas tööd, mis tõukusid uuest sõjajärgsest tehnilisest reaalsusest, ent viisid seda edasi ootamatutesse suundadesse. Näitus on avatud 30. aprillini 2023.

Muuseumi galeriikorrusel on arhitektuurifotograaf Martin Siplase autorinäitus „Talling“,  mille peamotiiv on linnaruumiline ajutisus: majad oma nõrkusmomentidel, tellinguisse pakituina ja pooleli, mil linlane neile kuigi palju tähelepanu ei pööra. Ometi on just need üürikesed perioodid hoonete elukaares fotograafi pilgule palju köitvamad kui see, mis neist kookonitest ja sõrestikest hiljem koorub. Siplase enda sõnul on “tellingute ajutine monumentaalsus ja betoonpostide skulpturaalne vorm ning seda kõike peegeldav sentimeetrine veekiht paljal betoonpõrandal, millel ehitajad silkavad nagu Jeesus üle vee, ülimalt paeluv ja fotogeeniline vaatepilt.” Näitus on avatud 2. aprillini 2023.

Eesti Arhitektuurimuuseumi uksed on 23. veebruaril, päev enne Eesti Vabariigi 105. aastapäeva avatud kella 15ni. Muuseum on avatud ka 25.-26. veebruaril kell 11-18.