Laupäeval, 1. aprillil on kaks giidituuri näitusele “Prognoos ja fantaasia”

Laupäeval, 1. aprillil on suurnäitusel “Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel” kaks giidiga tuuri. Kell 13 algab eestikeelne ja kell 15 venekeelne ringkäik, mõlemal korral teejuhiks Kristina Papstel, Eesti Kunstiakadeemia magistrant ja selle näitusemeeskonna liige. Sissepääs muuseumipiletiga.

See näitus uurib tulevikuutoopiate, ennustuste ning arhitektuuri- ja kunstifantaasiate kohtumispunkti 1960.–1980. aastatel. Näituse kuraatori ja EKA professori Andres Kure sõnul on omamoodi 20. sajandi traditsioon, et arhitektuur ja kunst otsivad seoseid omavahel. Üks selle näituse taotlusi on siin näidata seda paljusust, mis tollal eksisteeris, ja mitte kedagi kõrvale jätta.

Arhitektuurimuuseumi jaoks on see näitus erakordselt laenutusterikas protsess, sest eksponeeritavad tööd pärinevad ligi 30 erinevast nii riiklikust kui ka erakollektsioonist Euroopas ja Kanadas ning kõigi niitide kokku viimine on kuraatoritele olnud tõeline detektiivitöö. Ojari tõdeb rõõmuga, et Eesti Arhitektuurimuuseum on usaldusväärne partner mitmele maailma tippmuuseumile nagu Tate, Nürnbergi Neues Museum, Canadian Centre for Architecture, Drawing Matter Collection Ühendkuningriigis ja Museum Folkwang Essenis.

Näitusel on ligi 200 tööd 30 kogust, teiste seas on esindatud arhitektid, kunstnikud ja rühmitused: Archizoom, Yuri Avvakumov, Alexander Brodsky & Ilya Utkin, Igor Dřevíkovský & David Vávra, Dviženie, Stano Filko, István B. Gellér, Anna Halprin Jozef Jankovič, NER, Tiit Kaljundi, Jevgeni Klimov, Mari Kurismaa, Kai Koppel, Vilen Künnapu, Leonhard Lapin, Hardijs Lediņš, Avo-Himm Looveer, Kirmo Mikkola, Stefan Müller, Jüri Okas, OHO, Ain Padrik, Alessandro Poli, László Rajk, Toomas Rein, Sirje Runge, Superstudio, Tõnis Vint jt.

Näitusest rohkem siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/2023/01/naitus-tulevikuutoopiate-ennustuste-ning-arhitektuuri-ja-kunstifantaasiate-kohtumispunktidest/