Avatud Majad 77. Päev Pormeistriga

VÄLJAMÜÜDUD!

Avatud Majad 77. Päev Pormeistriga
Laupäeval, 29. aprillil kell 11–19.
Kohtumispaik: Eesti Arhitektuurimuuseumi ees (Ahtri 2, Tallinn). Buss väljub kell 11.00
Teejuht: arhitektuuriloolane Liina Jänes
Rühma suurus: 35
Piletid hinnaga 20 eurot Fientas (sisaldab lõunasööki)

Tänavu 13. aprillil möödub Eesti arhitektuuri grand lady Valve Pormeistri sünnist 101 aastat. Eesti Arhitektuurimuuseum tähistab seda väljasõidupäevaga, minnes tutvuma Pormeistri loominguga ja uurides üheskoos Eesti maa-arhitektuuri tippteoseid.

Valve Pormeister (1922–2002) astus arhitektuuriväljale 1950. aastate keskpaigas, kui oli lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi aia- ja pargikujunduse eriala. Üsna pea asus ta ka hooneid projekteerima. Tuntuks sai Pormeister 1960. aastal valminud Lillepaviljoniga Tallinnas Pirita teel, mis oli tema üks esimesi projekte.

Eesti Maaehitusprojektis töötanud Pormeistri käekirja iseloomustavad maastikutundlik lähenemine ja pisiasjadeni läbi mõeldud tervik. Pormeister vaatles iga objekti kompleksselt, pannes mõjuma hoone mahulise osa ja haljastuse, konstruktsiooni, interjööri ning viimistluse. Eesti arhitektuurilukku on Pormeister kirjutatud maa-arhitektuuri uuendajana.

Laupäeval, 29. aprillil toimuval väljasõidul külastame Valve Pormeistri projekteeritud Saku näitusepaviljoni (1968), mis paar aastat tagasi läbis värskenduskuuri ning teenib nüüd kohalikku kogukonda vallamajana. Põgusalt peatume ka Pormeistri projekteeritud Saku taimekaitsejaama (1975) juures. Edasi sõidame endise Kurtna Linnukasvatuse Katsejaama peahoonesse (1966). Pärast ühist lõunasööki suundume kunagise Jäneda sovhoostehnikumi õppehoone (1975) juurde. Tutvume Pormeistri loodud hoonetega nii seest kui väljast. Ringsõit lõpeb Tallinnas Eesti Arhitektuurimuuseumi ees.

Iga Avatud Majade sarja ekskursioonil osaleja saab sama piletiga ühe korra külastada ka Eesti Arhitektuurimuuseumi näituseid Rotermanni soolalaos, Ahtri tn 2.

Sarja toetab Eesti Kultuurkapital
Piletid müügil Fientas
Hind 20 eurot sisaldab nii bussisõitu kui ka lõunasööki Musta Täku Tallis.
Kohtade arv: 35
Lisainfo: Grete Tiigiste
Tel: 6257002
E-post: grete.tiigiste@arhitektuurimuuseum.ee

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo