Muuseumiöö arhitektuurimuuseumis

Arhitektuurimuuseum on muuseumiööl, laupäeval, 20. mail avatud kell 18–23. Kõige uhkem eksponaat on muuseumi hoone ise – tänavu 115-aastaseks saav Rotermanni soolaladu on paekivist tööstusarhitektuuri uhke näide. Sissepääsu hind sümboolne 1 euro.

Kell 18 ja kell 20 algavad giidiga tuurid suurel püsinäitusel „Elav ruum“, mis on pühendatud Eesti 20. ja 21. sajandi arhitektuurile. Näituse tõmbenumbriks on maketid, mida on eri ajastutest ja eri arhitektuuriperioodide kohta, maketid on nagu toredad nukumajad, mille abil saab aimu nii mahust kui ka vormist. „Elava ruumi“ näitusel saab uurida näiteks Mustamäe I mikrorajooni (Voldemar Tippel, Toivo Kallas, Liidia Pettai, 1961) või Pärnu Kuldse kodu (Toomas Rein, Ell Väärtnõu, Andres Ringo, 1972) makette.

Muuseumiööl saab omal käel mängida otsimismängu ja kõikide lahenduste ära arvaja saab muuseumilt tänumeene.

Arhitektuurimuuseumiga tutvuse loomiseks sobib igati peegelpõrandaga võlvkeldris olev avastusnäitus „Uuri ruumi!“, kus saab proovile panna oma meeli. Galeriikorrusel on väärt uurimist näitus uutest keskväljakutest, mida arhitektuurivõistlustel „Hea avalik ruum“ pakutakse välja Eesti väikelinnade elu elavdamiseks.

Eriline on seekord võimalus vaadata ülevalt alla näituse ehitamisele. Eesti Arhitektuurimuuseumi suvine näitus võtab vaatluse alla ehitusmaterjalide taaskasutuse ja linnas leiduva materjaliressursi. Näitus „Linnamaardla” avatakse 24. mail 2023. Näituse pealkiri tuleb inglisekeelsest mõistest urban mining, mis viitab linnaruumis kaevandamisele paralleelina loodusmaastikus kaevandamisele.

Kell 18–20 on muuseumiklassis avatud meisterdamise töötuba, kus saab taastuvast materjalist, eeskätt puidust ehitada väikeseid, aga stabiilseid konstruktsioone ning vaadata, kas ilma plaani tegemata ehitades tuleb alati välja maja või hoopis midagi muud. Uurime, mis on kõige stabiilsem kujund ja kuidas puitsõrestikud püsti püsivad ja seda kõike ikka makettide lainel, miniatuurselt. Töötoas osalemine on muuseumiöö piletiga tasuta.

Muuseumiööl ootab külastajaid muuseumipood, samuti on avatud 115-aastase Rotermanni soolalao rekvisiitide laomüük ning õnnemäng, kus iga loos võidab!