Viimane nädal näitusel “Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid”

Vaade näitusele “Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid”. Foto: Joosep Kivimäe

Näitus “Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid” on avatud veel vaid pühapäeva, 15. oktoobrini. Kutsume Rotermanni soolalattu näitusele, ja anname teada, et sel reedel kell 16 on muuseumis Ruumidiplomaatia salongiseminar ning laupäeval kell 14 algab viimane avalik kuraatorituur.

Tunnustades meie diplomaatide nutikust, kehtestab üks riik ennast võõral maal ka läbi ruumi – saatkondade, residentside ning muude esindusruumidega. Välisesinduste pidamine on Eestile elutähtis investeering ning sel näitusel tutvustame suures pildis 13 sel aastatuhandel uue interjööri saanud esindusruumi. Kokku on maailmakaardile märgitud 43 esindust, residentsi, konsulaati ja suursaatkonda.

Ruumidiplomaatia näitusel näeb kuidas iga meie saatkond jutustab Eesti lugu omal moel. Üksteise järel on nii ajaloolised kui ka uued saatkonnad saanud silmapaistva sisearhitektuurse lahenduse. Ruumidiplomaatia näitusel tutvustatakse Margit Arguse, Eero Jürgensoni, Pille Lausmäe-Lõokese, Liisa Põime, Kadri Tamme, Tiiu Truusi ning teiste autorite loodud põnevat interjööri. Samuti on näha välisesindustes kasutatud eesti disaini ja tarbekunsti.

Näituse kuraatori, kunstiteadlase Karin Pauluse sõnul üllatas teda meeldivalt kui teadlikult sisearhitektid mööbli, vaipade, materjalide, kunsti ja atmosfääri abil on toonud välja Eestile omase. Näitusel näeb nii alles tuleval nädalal ametlikult avatava Souli suursaatkonna sisekujundust kui ka vaid tuleva suveni avatud San Francisco peakonsulaadi sisearhitektuuri. Näituselt leiate ka suursaatkonna Ottawas, mis pälvis olulise Kanada pärandihoidjate tunnustuse, City of Ottawa Heritage Awardi.

Sel reedel, 13. oktoobril kell 16 algab Ruumidiplomaatia salongiseminar, kus salongilikus õhustikus kõneldakse, kuidas sünnivad Eesti välismaised esindusruumid ja milline on Eesti sisearhitekti panus selles protsessis. Otsime vastuseid igapäevastele küsimustele mis oleks võinud olla ruumidiplomaatias teisiti ja mis saab edasi. Salongiseminarile registreerimise link on siin.

Karin Pauluse avalik kuraatorituur on sel laupäeval, 14. oktoobril kell 14. Sissepääs muuseumipileti või Muuseumikaardiga.

Näituse kujunduse autor on Mari Kurismaa ning graafilise disaini lõi Mari Kaljuste. Toetuse eest täname Kultuurkapitali. Tunnustame välisministeeriumi Eesti sisearhitektuuri ja disaini kõrgetasemelise rahvusvahelise esitlemise eest.