Avatud Majad nr. 6 – grupp täis!

avatudmajad_6_medium

 

 

 

 

 

 

 

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

24 jaanuaril kell 12:00 (aega varuda pisut üle 3h)
Registreeru siin: 24. jaanuari ekskursioon
Osalemine: 10€, maksmine ülekandega või sularahas kohapeal. Soovitame tasuda ülekandega, et kohapeal saaks kiiremini alustada.
Makse saaja RAHANDUSMINISTEERIUM; konto nr EE932200221023778606; viitenumber 2100009682; selgitus Eesti Arhitektuurimuuseum.
Gruppide suurus: 35
Keel: eesti
Kogunemine Balti jaama vastas oleva Nunne tn poolsel parkimisplatsil.

Avatud Majade ekskursioonide sari teeb jaanuaris koostööd Linnalaboriga. Koos retkelistega avame suletud uksi, avastame nii uut kui vana, kasutuseta kui elujõus objekte.

24. jaanuaril kutsume tutvuma teistmoodi elupaikade ja elukorraldusega, mis avardavad piire omandi ja kasutuse vahel, keskendume kõige isiklikumale majapidamisele ehk kodule. Ligi 96% Eesti eluasemetest kuulub omanikele endile. Võrdluseks: Helsingis elab üürikorteris iga teine perekond ja põhjanaabrite pealinna elamufondist viiendikku toetab avalik sektor. Helsingi linnal on 41 500 üürikorterit, Tallinnal kõigest 3800.

Hoolimata valiku vähesusest on üüriturg Tallinnas hetkeseisuga äärmiselt tuline. Nõudlus kvaliteetse üürika järgi on suur, taskukohaseid pakkumisi napib. Arendajad ja kinnisvaraeksperdid räägivad vajadusest muuta seadusandlus üürileandja “sõbralikumaks”. Kui esimese Eesti Vabariigi ajal olid Tallinnas üürimajade “buum”, siis tänases Eestis sellist majatüüpi praktiliselt ei eksisteeri. Siiski on erandeid. Ühte sellist hoonet külastame ka linnaretke raames ning küsime, kas üürimajad on ilmestamas Eesti linnapilte ka tulevikus?

Lasnamäel Raadikul asub üheksa hoonega sotsiaalmajade elamukvartal. Kuidas elatakse ühes kohaliku omavalitsuse poolt hallatavas elurajoonis, millised on erinevate osapoolte mured ja rõõmud ning kuidas sotsiaalmaja elu mõjutab kodutunnet ning vastupidi?

Olukorras, kus kinnisvara omanikusuhted on segased ja kasutajate tulevikuplaanid veelgi segasemad, kujudab elukeskkonda loovsektor. Retke peatuspunktiks saab kunstnike elumaja ning erinevate kultuuriürituste ja galeriide pind.

Retk toimub bussiga, mõnes kodus avatakse meile ka uksed. Kaasa on kutsutud teemaga seotud kõnelejad. Täpne marsruut selgumas.

Ilm on külm – soojalt riidesse ja muud head tuju hoidvad vahendid kaasa!

Triin Pitsi, triinpitsi@gmail.com
50 35520