Arhitektuurimuuseumi uus hooaeg

portree

Eesti Arhitektuurimuuseum avab uue hooaja tuntud hispaania arhitektide näitusega.
Sel reedel, 13. veebruaril, avab Eesti Arhitektuurimuuseum uue hooaja, mis toob huvilisteni esmakordseid ülevaateid nii rahvusvahelistelt arhitektidelt kui ka seni vähem käsitletud teemasid kohalikult arhitektuurimaastikult. Reedel muuseumi peasaalis avataval näitusel “Aken ja Peegel” on kõigil võimalus tutvuda lähemalt Eestis Arvo Pärdi Keskuse uue hoone konkursi võitnud hispaania arhitektide Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano loominguga.

“Mõte tutvustada Eesti publikule Nieto Sobejano loomingut sündis hetkel, kui Fuensanta Nieto saabus möödud aasta juunis Tallinnasse juunis Arvo Pärdi Keskuse arhitektuurivõistluse peapreemiat vastu võtma. Tegu on maailmas väga tunnustatud hispaania arhitektuuribürooga, kes pärjati äsja ka maineka Alvar Aalto medaliga. Seda antakse eelkõige loova ja inimmõõtmelise lähenemise eest arhitektuuris,” ütles Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari. “Nende loomingu põhiosa moodustavad muuseumid ja teised kultuuriobjektid, mida iseloomustab erakordselt peen materjali- ja detailitunnetus ning oskuslik loomuliku valguse kasutus. Täpselt see, mis tõi neile võidu Arvo Pärdi Keskuse maja konkursil.” Keskuse uut hoonet võib pidada ka Eesti arhitektuurpildi rahvusvahelistumise heaks näiteks.

Arhitektuurimuuseumi näitusel „Aken ja peegel“ annavad Nieto Sobejano büroo arhitektid ülevaate nii oma olulisematest teostest kui ka avavad tihti keeruka ja aeganõudva loomeprotsessi tagamaid. Näitusel on kujutatud ka Nieto Sobejano büroo kõige olulisemad tööd, nende seas ka Cordoba kaasaegse kunsti muuseum, San Telmo muuseum, Madinat al-Zahra muuseum ja konverentsikeskus Zaragosas. Kõigi eksponeeritud projektidega saab põhjalikumalt tutvuda nii jooniste, video kui erinevate trükiste vahendusel, näitusel on võrdselt olulised nii meeleline elamuslikkus kui analüütiline vaatlejapilk. Reedesel avamisel osaleb ka Fuensanta Nieto.

Triin Ojari sõnul on muuseumi alanud aasta näituseprogrammis tasakaalus nii kodumaine kui rahvusvaheline ehituskunst, aktuaalsetest teemadest kajastatakse Rail Balticu uusi terminale, suur suvenäitus keskendub mõisate kadunud hiilgusele ja küsib nende kaasaegse kasutuse järele, arhitektuuriajaloo valgeid laike täidab veebruari lõpus avatav arhitekt Roman Koolmari ülevaatenäitus „Oru lossist Detroidi slummidesse“.

EESTI ARHITEKTUURIMUUSEMI NÄITUSTE KAVA VEEBRUARIST APRILLINI:
14.02.–22.03. Aken ja peegel. Nieto Sobejano arhitektid
18.02.–08.03. Tallinna uus kohtuhoone. Võistlustööd
27.02.–5.04. Rail Balticu Tallinna ja Pärnu terminali arhitektuurivõistlused
9.04.–31.05. Visioonid uuest ühiskonnast: ehitamata projektid 1986–1994

Lisainfo:
Triin Ojari
tel. 6257 000
email: info@arhitektuurimuuseum.ee
www.arhitektuurimuuseum.ee, www.nietosobejano.com