Arhitektuurimuuseum tänab Suure Muuseumiroti pälvinud „Uuri ruumi“ meeskonda ja kutsub kõiki ruumi ja arhitektuuri olemust uurima!

Eesti olulisima muuseumiauhinna – Suure Muuseumiroti – pälvis Eesti Arhitektuurimuuseum 2019. aastal valminud püsinäituse „Uuri ruumi!“ eest, mis mõeldud eeskätt lastele ja noortele ning õpetab kogema ruumi ja tabama arhitektuuri olemust.

Arhitektuurimuuseumi direktori Triin Ojari sõnul oli väga tore, et tänavusel muuseumide aastaauhindade jagamisel toodi esile palju väiksemaid muuseume ja hinnati julgeid ettevõtmisi. Tunnustus „Uuri ruumile!“ tõstab esile eelkõige head ideed – seda, kuidas arhitektuuri saab tundma õppida seda kogedes ja katsudes, vahetu elamuse kaudu. „Näituse trumbiks on soolalao ajalooline võlvkelder ise, väga põnev ja efektne ruum, mis loob näitusele kordumatu atmosfääri.“

Näituse idee autorid ja kujundajad on muuseumis tegutseva Arhitektuurikooli õpetajad Kadri Klementi, Katrin Koov, Kaire Nõmm, eksponaate aitasid välja mõelda ka lapsed ise. Näituse teostasid Motor ja Siltau Systems. Haridusprogrammi autorid on muuseumipedagoog Kadi Kriit ja arhitekt Liisi Vähi. Näituse keskseid elemente on installatsioon „Reflexio“ (autorid Grete Veskiväli, Krista Dintere ja Rūta Palionytė), kus peegelpõrand koos valgusmänguga laiendab vaataja taju piire ning füüsilise ruumi mõistet. Näituse koordinaator on muuseumi direktor Triin Ojari.

Laupäeval 1. veebruaril kell 14 algab giidiga ringkäik Rotermanni soolalao võlvkeldrisse loodud ruumis, kus jagub elamusi kõigile meeltele. Näitus suunab meid arhitektuuri nuusutama, katsuma ja kogu kehaga kogema. Lapsed ja ka suured saavad mõistatada ära peidetud ehitusmaterjale ja -konstruktsioone, teada saada, kuidas kujuneb maja vereringe ning millised ruumid ja lõhnad kuidas kokku käivad.

1991. aastal asutatud Eesti Arhitektuurimuuseum tegutseb 1908. aastal valminud Rotermanni soolalaos, mis on üks Tallinna tööstusarhitektuuri erilisi näiteid. Muuseum teeb tööd mõeldes nii erialaspetsialistile, turistile kui koolilapsele. Arhitektuurimuuseum on oluline Eesti ehitatud ajaloo talletaja. Näitused nii kohalikust arhitektuuriajaloost, rahvusvahelisest praktikast kui ka kõige kaasaegsemast, alles ideestaadiumis arhitektuurist on üks viis ruumi meie ümber märkama õppida.

Lisainfo:

Triin Ojari
Triin@arhitektuurimuuseum.ee
Telefon 5059120

Foto Liisi Anvelt

Foto Liisi Anvelt

Foto Liisi Anvelt