Arhitektuurikoomiksi näitusel saab õppida prantsuse keelt

Kutsume vaatama Belgia-Prantsuse koomiksiklassikute loomingut ja sel näitusel prantsuse keele tunde läbi viima.
Prantsuskeelseid graafilisi romaane tutvustaval näitusel „Urbatekt varjatud maailmas. François Schuiteni ja Benoît Peetersi arhitektuurikoomiksid“ on väljas originaalsed kunstiteosed koomiksilehekülgedest, mis avavad autorite mõttekäike arhitektuurist ja linnaruumist. Eesti- ja ingliskeelsel näitusel on üle 30 lehekülje väljavõtteid graafilistest romaanidest prantsuskeelsete jutumullidega. Lisaks prantsuskeelsetele trükistele saadab näitust kunstniku ja kirjaniku omavahelisest tööprotsessist
kõnelev film.
Lapsepõlvesõbrad, Belgia kunstnik François Schuiten ja Prantsuse kirjanik Benoît Peeters hakkasid oma graafiliste romaanide sarja „Les Cités obscures“ („Varjatud linnad“) looma 1980. aastatel.*
Sarja tegevus toimub Vastasmaal – müstilisel planeedil, mis jagab Maaga orbiiti, kuid on meie jaoks Päikese taga varjul. Selle kujuteldava tsivilisatsiooni asukad seisavad silmitsi meilegi tuttavate probleemidega, nagu kiired muutused linnaruumis või pärand versus uue ihalus. Sarja lood tõukuvad 19.–20. sajandi suurtest modernistlikest utoopiatest, mida autorid esitavad kõverpeeglis: kui elukeskkonnas hakkab kaduma inimlikkus, kaob ka tasakaal. Nii seisab üks peategelane, korda armastav urbatekt Eugen Robick ühel hetkel silmitsi salapärase kasvava kuubikuga, mis tema plaanidega sugugi ei arvesta.

* Näitusele on valitud töid neljast kroonikast: „La Frontiére Invisible“ („Nähtamatu piir“), „Brüsel“ ja „L’Enfant penchée“ („Kaldus tüdruk“), ja „La Fiévre d’Urbicande“ („Segadus Urbicande’is“) – viimane on tõlgitud ka eesti keelde.

Kontakt: Sandra Mälk, Sandra.Malk@arhitektuurimuuseum.ee, 6257004