Arhitekt Johanna Jõekalda kõneleb uue ajastu ruumielamustest

Loengusarja ELAV RUUM järgmine külaline on arhitekt Johanna Jõekalda. Kolmapäeval, 12. mail kell 18 algavas e-loengus räägib ta virtuaalse ja pärisruumi koostoimimise vormidest. Loengut saab jälgida nii Zoomis kui ka arhitektuurimuuseumi Facebooki lehel.

Loengus tutvustab Johanna Jõekalda laiendatud reaalsuse ehk XR tehnoloogiaid kui loovmeediumi, mille abil luua uut tüüpi ruumielamusi. Ühtlasi räägib ta oma tööde näitel kasutajakogemuse analüüsimise ja ruumielamuste kalkuleerimise võimalustest. Ta usub, et aju-arvuti liidesed võimaldavad meil ümbritsevate objektidega üha vahetumalt ning tähenduslikumalt suhtlema hakata. Nii saavad arhitektuuris võimalikuks seniolematud interaktiivsed ruumilahendused.

Johanna Jõekalda on arhitekt ja Eesti Kunstiakadeemia VR Labori juhataja. Ta on õppinud Viini Rakenduskunsti Ülikoolis ja Eesti Kunstiakadeemias, kus kaitses 2017. aastal magistritöö elamusandmete kasutusvõimalustest arhitektuuris. Oma loomingus keskendub ta interaktiivsetele ruumilahendustele ja uudsetele ruumielamustele. Ta on esinenud oma töödega rahvusvahelistel arhitektuurinäitustel nagu Praha Eksperimentaalarhitektuuri Biennaal, Tallinna Arhitektuuribiennaal ja Veneetsia Arhitektuuribiennaal, kus ta kureeris 2014. aastal koos Siim Tuksami ja Johan Taliga Eesti ekspositsiooni „Interspace“. Hetkel töötab ta XR eksperdina Tallinna Strateegiakeskuse Putukaväila projektis.

Elav Ruum on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus muuseum tutvustab populaarses vormis siinset arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleb publiku osalusel meie ehitatud keskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele ja täiendab muuseumi püsinäitust „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

Varasemad Elava Ruumi sarja kohtumised on järelevaadatavad siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/tegevused/elavruum/

ELAV RUUM
Johanna Jõekalda
12. mail 2021
E-loeng NB! Otseülekanne ka Arhitektuurimuuseumi Facebooki lehel
Moderaator Carl-Dag Lige
Toetaja Eesti Kultuurkapital