Püsinäitusel ELAV RUUM saab kasutada audiogiidi

Eesti Arhitektuurimuuseumi püsinäitusel “Elav Ruum: sajand Eesti arhitektuuri“ on nüüd külalistele teejuhiks audiogiid, milles makettide ja arhitektuurisajandi ajaseina lugusid saab jälgida eesti-, inglise- või venekeelse giidi juhatusel; eraldi kanal on audiogiidis eestikeelse kirjeldustõlke tarvis, mis on mõeldud muuhulgas vaegnägijatele.

Audiogiidi tekstide autorid on Kadi Kriit, Carl-Dag Lige ja Triin Ojari. Eesti keeles loevad tekste Mirtel Pohla ja Indrek Sammul, inglise keeles Michael Haagensen ja Nicole Kennedy ning vene keeles Jelena Rõbakova ning Savva Sidelnikov. Kirjeldustõlke luges sisse Kristiina Meresaar.

Arhitektuurimuuseumi audiogiidid programmeeris OÜ Modus. Muuseumi direktor Triin Ojari sõnul on mobiiltelefoni kasutamine audiogiidina nutikas ja mõistlik lahendus nii seadme hinna kui kasutusmugavuse poolest: „Eesmärk oli saada võimalikult lihtne ja mugav giid, mida kuulates saab külastaja majade koht lisainfot ning oskab paremini näha mõnda olulist detaili hoone juures.“ Audiogiidi testisid ka vaegnägijad, kelle jaoks on telefoni programmeeritud spetsiaalne puutetundlik giidi lahendus.

Eesti Arhitektuurimuuseum on kõigile külastajatele ligipääsetavuse võimalusi järjepidevalt juurde loonud ja julgustab muuseumi külastama ka erivajadustega sihtrühmi. Kirjeldustõlke osas nõustasid muuseumi Priit Kasepalu ja Artur Räpp, audiogiidi kujundas Koit Randmäe. Inglise keelde tõlkis tekstid Refiner ning vene keelde Jelena Rõbakova. Audiogiidi loomiseks sai muuseum toetuse Kultuuriministeeriumilt.