“Heli. Müra. Ruum” kuraatorituur 26. veebruaril kell 16

Kutsume laupäeval 26. veebruaril 2022 kell 16 näituse “Heli. Müra. Ruum” kuraatorituurile. Rotermanni soolalao saali on loodud akustiline keskkond, kus saab kogeda erinevaid helisid, mis on inimese elukeskkonna loomulik osa. Näituse mõtteline raskuskese on looduses lindistatud helidel.

Tuurile pääseb muuseumipiletiga, kaasas peab olema kas vaktsineerimispass või COVID-19 haiguse läbipõdemise tõend ning isikut tõendav dokument.

Näitusesaalis on madalal poodiumil istumisala. kus on 16 kõlariga helisüsteemiga kõlaruum. Selles kõlaruumis saab taasesitada väga eri laadi kõlakeskkondi ning tekitada (heli)ruumilisi efekte. Näitusesaali külgedel paiknevatel temaatilistel laudadel tutvustatakse heli kui nähtuse erinevaid aspekte. Ekspositsioonis on oluline osa ka valguskujundusel.

Näituse autorid on Taavi Tulev (1984), kes tegeleb nii muusika, helikujunduse kui ka kunstiga ning Ekke Västrik (1988), kes on helilooja, helirežissöör, Eesti Heliloojate Liidu liige. Mõlemad muusikud on tuntud elektroonilise muusika loojate ja propageerijatena. Nende loodud ekspositsioon annab võimaluse kogeda helimaailma erinevaid tahke ja näidata nende seost ajas ja ruumis muutuvate teguritega. Näitus toob ilmsiks heliga seotud seigad, mida inimene ei pruugi ümbritsevas keskkonnas tavaolukorras märgatagi, kuid mis mõjutavad vahetult tema heaolu ja ruumikogemust. Autorid otsivad vastust küsimusele millises helikeskkonnas on inimesel hea olla ning mis muutuks linlaste elus, kui ümbritsev helikeskkond oleks senisest paremini läbi mõeldud?

Autorid: Taavi Tulev, Ekke Västrik
Ruumikujundus: Taavi Tulev
Graafiline kujundus: Koit Randmäe
Valgus: Aleksander Sprohgis
Toetaja: Eesti Kultuurkapital

„Heli. Müra. Ruum“ kuulub eksperimentaalsete näituseprojektide ritta, millega muuseum jätkab oma ekspositsioonipindade kasutusvõimaluste avardamist. Muuseumi direktori Triin Ojari sõnul loob avatav näitus mõttelise silla kahe eelneva näitusega, mis kompasid Rotermanni soolalao saali piire: Maarja Kase, Ralf Lõokese ja Neeme Külma installatsioon „FACE to FACE: Balti börsihoone lugu“ (2016) ning Paco Ulmani fotonäitus „Heitmaa“ (2018).

Näitus „Heli. Müra. Ruum“ on avatud 16. aprillini 2022.