Täna on „Uuri ruumi!“ püsinäituse neljas sünnipäev!

Uuri ruumi! / Explore space. Foto Liisi Anvelt

Püsinäitus „Uuri ruumi!“ on mõeldud eeskätt lastele ja noortele ning õpetab kogema ruumi ja tabama arhitektuuri olemust. Rotermanni soolalao võlvkeldrisse loodud mänguline ruum pakub elamusi kõigile meeltele, suunates kõiki huvilisi arhitektuuri nuusutama, katsuma ja kogu kehaga kogema. 2019. aastal valminud Eesti muuseuminäituste seas pälvis „Uuri ruumi!“ väärikaima muuseumiauhinna, Suure Muuseumiroti.

Arhitektuurimuuseumi direktori Triin Ojari sõnul on kõige olulisem hea idee – see, kuidas arhitektuuri saab tundma õppida seda kogedes ja katsudes, vahetu elamuse kaudu. „Näituse trump on soolalao ajalooline võlvkelder ise, väga põnev ja efektne ruum, mis loob näitusele kordumatu õhustiku.“

Näituse idee autorid ja kujundajad on muuseumis tegutseva Arhitektuurikooli õpetajad Kadri Klementi, Katrin Koov ja Kaire Nõmm. Koos suunatakse lapsi ruumist mõtlema, vaadatakse nii majade sisse kui ka nendest kaugemale – linna ja loodusesse. Näituse valmimisel oli oma sõna öelda õpilastel endil, kes rääkisid, millises ruumis neile meeldiks olla ja mis arhitektuuri juures põnev tundub. „Uuri ruumi!“ avab arhitektuuri tegemise erinevaid tahke alates ideest ja materjalidest kuni reaalse ruumielamuse sünnini.

Näituse teostasid Motor ja Siltau Systems. Haridusprogrammi koostasid muuseumiõpetaja Kadi Kriit ja arhitekt Liisi Vähi, haridusprogrammidest lugege täpsemalt veebis.

Suur roll on valguskujundusel, kus valguse ja varjude mängus joonistuvad välja soolalao vanad võlvid ning punastest tellistest sambad – kõik muide kaetud alatise soolaka kihiga. Kordumatu ruumielamuse pakub installatsioon „Reflexio“ (autorid Grete Veskiväli, Krista Dintere ja Rūta Palionytė), kus peegelpõrand koos valgusmänguga laiendab vaataja taju piire ning füüsilise ruumi mõistet. Hoopis teistlaadse kogemuse saab laest langevatest lintide metsas, millest saab läbi jalutada ning mille tagant leiab ümmarguse kera – turvalise pesa omaette olemiseks. Erinevad eksponaadid suunavad lapsi ära tundma ehitusmaterjale ja -konstruktsioone, mõtlema maja vereringele ning sellele, milliste ruumidega üks või teine lõhn on seotud. Leidub torusid, kust läbi pugeda, ning animeeritud raamat, kus lehte keerates ärkavad ellu nii tuba, tänav kui ka terve linn.

Eesti Arhitektuurimuuseum kutsub tähistama igas vanuses uudishimulikele mõeldud avastamisnäituse sünnipäeva pühapäeval, 19. märtsi kell 13. Sissepääs muuseumipiletiga.

Näitusel saab tähistada ka ruumihuvilise lapse sünnipäeva, „Uuri ruumi!“ sünnipäevaprogrammist lugege täpsemalt siin.

Liisi Anvelti tehtud pilte näituselt näeb siin.

Näitus „Uuri ruumi!“ on avatud Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos teisipäevast pühapäevani kell 11–18.