Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid

Eesti Arhitektuurimuuseumis ootab külastajaid näitus „Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid“. Eesti Sisearhitektide Liidu eestvedamisel on kuraator Karin Paulus koostanud ülevaate Eesti Vabariigi saatkondade, residentside ning muude esindusruumide sisearhitektuurist.

Välisesinduste pidamine on Eestile elutähtis investeering, välisminister Margus Tsahkna sõnul on saatkond ruumina koht, kus riik esindab ennast, ehk riigi esmane visiitkaart, kust temast tekib visuaalne mulje ja jääb mõtteline jälg. Saatkond on koht, mis toob erinevad inimesed kokku ja samas hoiab nad ka eraldi. „Seepärast on õige ka öelda, et diplomaatiline esindamine ei tähenda üksnes inimeste füüsilist kohalolekut vaid ka ruumilist tuge sellele, olles omamoodi sõnatu sõnum,“ ütleb välisminister.

Päris esimese uue saatkonnahoone lasi noor Eesti Vabariik ehitada Helsingisse Konstantin Bölau projekti järgi. Meie kaasaegset Eestit – moodsa, julge ning haritud ruumikultuuriga riiki – on aidanud tutvustada uued hooned nii Vilniuses kui ka Pekingis.

Üksteise järel on nii ajaloolised kui ka uued saatkonnad saanud silmapaistva sisearhitektuurse lahenduse. Ruumidiplomaatia näitusel tutvustatakse Margit Arguse, Eero Jürgensoni, Pille Lausmäe-Lõokese, Liisa Põime, Kadri Tamme, Tiiu Truusi ning teiste autorite loodud põnevat interjööri. Samuti on näha välisesindustes kasutatud eesti disaini ja tarbekunsti.

Näituse kuraatori, kunstiteadlase Karin Pauluse sõnul üllatas teda meeldivalt kui teadlikult sisearhitektid mööbli, vaipade, materjalide, kunsti ja atmosfääri abil on toonud välja Eestile omase. „Vastavalt asukohale kasutatakse täiesti erinevaid võtteid – Abu Dhabis 3D-prinditud sõlgi, Singapuris puukoort ja mükoplastist pinke, Brüsselis šikki euroopalikkust,“ toob ta näited. „Tõesti kõik tabavad samas oskuslikult selle väikese, maitsva ja kõige parema metsmaasika moodi maa, millest rääkis president Toomas Hendrik Ilves, olemust,“ iseloomustab Karin Paulus.

Arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari sõnul on näitus hea võimalus heita pilk oma riigi saatkondadesse, kuhu me kodanikena pigem ei satu: „Saatkondade kujunduses kohtuvad ruum ja võim, saame pildi sellest, kuidas eestlased ise end maailmas näidata tahavad.“

Näituse eestvedaja on Eesti Sisearhitektide Liit, idee autorid Eero Jürgenson, Tiiu Truus ja Pille Lausmäe-Lõoke. Kuraator on Karin Paulus, kujunduse autor Mari Kurismaa ning graafilise disaini lõi Mari Kaljuste.

Toetuse eest täname Kultuurkapitali. Tunnustame välisministeeriumi Eesti sisearhitektuuri ja disaini kõrgetasemelise rahvusvahelise esitlemise eest.

Näitus on Rotermanni soolalaos avatud 16. augustist 15. oktoobrini 2023 ja selle raames toimub kuraatorituure ning seminar. Välisministeeriumi ja sisearhitektide koostöös valminud näituse kohta valmib ka „Ruumidiplomaatia“ trükis.

NB! Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamise päeval, pühapäeval, 20. augustil, on muuseum ja näitus ruumidiplomaatiast avatud kell 11–18. Kell 14 algab kuraatorituur näitusel “Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid”. Sissepääs muuseumipileti ja Muuseumikaardiga.