Illustratsioonitriennaalil „Pildi jõud“ pakume ka haridusprogrammi

Reedel, 3. novembril avaneb Rotermanni soolalaos Põhjamaade mõjukaim illustratsioonisündmus – Tallinna illustratsioonitriennaal „Pildi jõud“ (TIT). Eesti Arhitektuurimuuseum pakub sel puhul haridusprogrammi „Pilt ja sõna“ teise ja kolmanda kooliaste ning gümnaasiumi õpilastele.

Põhja-Euroopa mõjukaim illustratsioonisündmus toimub seitsmendat korda ja näha saab enam kui 300 tööd 82 illustraatorilt 26 riigist. Näitus annab ülevaate maailma illustratsioonikunsti paremikust ja selle eesmärk on inspireerida inimesi illustratsiooni märkama ja lugema.

Haridusprogrammis “Pilt ja sõna” mõtleme, kuidas illustraatori töö algab kirjaniku loodud sõnast ning kuidas sünnib illustratsioonist omakorda tekst. Milliseid sõnu tekitab meis pildi vaatlemine?

Haridusprogramm pakub täiendust nii kunstiõpetusele kui ka eesti keele ja kirjanduse õpetusele, täpsemalt lugege SIIT.

Triennaali avapäeval, kell 16 toimuval tseremoonial kuulutatakse välja tänavune grand prix ning diplomisaajad, kelle on välja valinud rahvusvaheline žürii. Auhindamisel osaleb TITi žürii esimees dr. Ali Boozari. Lisaks tunnustatakse kunstnikke mitme eripreemiaga.

Triennaali kuraator Viive Noore sõnul annab triennaal haruldase ja suurepärase võimaluse näha raamatukunstniku loomingut ehedal kujul. „Vaid näitust vaadates mõistame, kui erinevalt võivad mõjuda pildid raamatus võrreldes originaalidega, mida kunstnik on ise teinud. Raamatus tuleb ju trükitehnoloogia alati vahele.“

Triennaalil osaleb tipptegijaid paljudest Euroopa riikidest ning Kanadast ja USAst. Eksootikat lisavad seekord kunstnikud Argentinast, Mehhikost, Tšiilist, Colombiast ja Lõuna-Aafrika Vabariigist, kus on väga omanäoline ja ülihuvitav tugevatel rahvuslikel alustel põhinev illustratsioonikunst.

Triennaali üks traditsioone on tutvustada publikule eelmise TITi peapreemia võitja loomingut. Eesti Lastekirjanduse Keskuse galeriis (Pikk 73, Tallinn) on avatud Mehhiko kunstniku Amanda Mijangose isikunäitus „Õpi vaatama, õpi ütlema“.

Näitused jäävad avatuks 3. detsembrini 2023.

TITi näituse disainer on Mae Kivilo. Korraldajad on Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Kujundusgraafikute Liit ja Eesti Rahvusraamatukogu. Triennaali toimumist toetavad Tallinna linn, Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Eesti Arhitektuurimuuseum ja Eesti Kirjastuste Liit.