Arhituurid Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammis

KOHAD TÄIS!

Eesti Arhitektuurimuuseum osaleb Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammis Eesti 20. sajandi arhitektuuri tutvustavate ekskursioonide ehk Arhituuridega. Lisaks Tartu linnale jõuavad tuurid ka Lõuna-Eesti teistesse väärt ehituskunstiga paikadesse.

Esimene Arhituur viib laupäeval, 23. märtsil 2024 kell 13 Veeriku linnaossa, et tutvuda Tartu postmodernistliku arhitektuuri ühe peidetud pärliga – nn Arhitekti linnajaoga. Arhitekti asumi idee sündis 1980. aasate algul toonase Tartu peaarhitekti Raal Kivi eestvedamisel. Veerikule plaaniti rajada tavalisest erinev esinduslik elamupiirkond, mille igale krundile oli määratud kindel arhitekt, kes pidi koostöös tulevaste elanikega sinna maja projekteerima. Esimesed hooned kerkisid eriprojektide järgi 1980. aastate keskpaigas.

Tinglikult võib Arhitekti linnaosa hoonete autorid jagada kolmeks: Lõuna-Eesti ning vanema ja noorema põlve arhitektid. Väljapaistvamad elamud on projekteerinud Ado ja Niina Eigi, Leonhard Lapin ja Veljo Kaasik.

Arhituuri teejuht on muinsuskaitsja, Eesti Kunstiakadeemia nooremteadur Triin Reidla, kes on postmodernistliku Arhitekti linnajaoga tegelenud oma uurimistöös.

Tallinnas, Eesti Arhitektuurimuuseumis on sama teemat põhjalikult tutvustav Triin Reidla kureeritud näitus „Vaprad ja ilusad. Eesti eramuarhitektuur 1980. aastatel“ Eesti postmodernistlikust arhitektuurist avatud 21. aprillini 2024.

Tuuril osalemine on tasuta! Grupp mahutab 30 osalejat, registreerumine Piletilevi vahendusel. Arhituur on eesti keeles.

Arhituurid on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammist.

  Muuseum on avatud:
  T – P 11:00 – 18:00
  E suletud

  23. veebruaril on muuseum avatud kella 15ni, 24. veebruaril suletud!

   

  Liitu meililistiga

 • Rotermanni soolaladu

  icon-youtubeicon-instagramF

  covid safe logo