Tegele olemasolevaga. Jaapani arhitektuuri uued suunad

“Tegele olemasolevaga. Jaapani arhitektuuri uued suunad” avamine. Foto Evet Palmets /Eesti Arhitektuurimuuseum

Eesti Arhitektuurimuuseumi 2024. aasta esimesel näitusel saab tutvuda Jaapani arhitektuuriga, näitus „Tegele olemasolevaga. Jaapani arhitektuuri uued suunad“ (kuraator Yuma Shinohara, S AM Šveitsi Arhitektuurimuuseum) tutvustab sealse arhitektide uue põlvkonna mõttemaailma ja tehtud töid.

Reedel, 19. jaanuaril 2024 kell 14 algab arhitektuurimuuseumis seminar, kus oma töid tutvustavad arhitektid Chie Konno (teco), Wataru Doi (dot) ja Ulla Alla (Vares.space/GRBGKDS), modereerib Yuma Shinohara.

Kell 17 järgneb näituse „Tegele olemasolevaga. Jaapani arhitektuuri uued suunad“ avamine.

Enamik näitusel osalevatest arhitektidest on sündinud 1970. aastate keskpaigast 1990. aastate keskpaigani ja asusid professionaalidena ametisse pärast 2011. aasta Tohoku maavärinat ja Fukushima tuumakatastroofi. See põlvkond peab maadlema mitme kiiret lahendust vajava probleemiga: linnade kahanemine, eakate osakaalu suurenemine, tühjenevad maakohad ning tühjad majad, kasumipõhine, enamasti arhitekte mittekaasav linnaarendus, majandusseisak ning üleilmne kliimakriis.

Noored arhitektid on võtnud ülesannet tõsiselt ning loonud rea keskkonnahoidlikke ja sotsiaalseid lahendusi, eesmärgiga saada hakkama piiratud ressursside ja juba olemasoleva ruumi ning materjalidega. Kui üldiselt peetakse jaapani arhitektuurikeeleks puhtaid jooni ja minimalistlikku ruumi, siis need projektid lähtuvad selgelt teistsugusest esteetikast, mis ei pelga jätta nurki lihvimata. Uut tüüpi praktikutena kujundab arhitektide noorem põlvkond uut arhitektuuri, mis kaldub kõrvale traditsioonilisest arhitekt-autori kuvandist.

Näituse fotod leiate SIIT.

Eesti Arhitektuurimuuseumi direktori Triin Ojari sõnul on teemad nagu ümberehitamine, materjali taaskasutus ja kaasav disain aktuaalsed arhitektuuris üle maailma, tasaarengule orienteeritud tulevik sunnib meid leidma uusi lahendusi. Uus põlvkond on võtnud seisukoha, et meil on kõike juba piisavalt – sellega tuleb lihtsalt tegeleda. Taaskasutus on arhitektuurimuuseumi fookuses olnud varemgi, 2023. aastal eksponeeriti muuseumis arhitektide Laura Linsi ja Roland Reemaa autoriprojekti „Linnamaardla“, mis vaatles linna põhjatu ressursiallikana.

Jaapani arhitektide mõtted ning sealse mitmekihilise linnaruumi toovad vaataja jaoks lähemale arvukad filmid, hoonete maketid ning suuremõõtmelised fotod. Räägitust koorub välja, kui keeruline on taandada ühe põlvkonna arhitektide hoiakud ja mured üheks probleemiks. Pigem on tegu erinevate loojatega, kes otsivad uusi arhitektuuri toimimismudeleid ja püüavad vastata nii oma elukutse kui ka ühiskonnaga laiemalt seotud väljakutsetele. Näitus jõuab Tallinnasse S AM Šveitsi Arhitektuurimuuseumist.

S AM Šveitsi Arhitektuurimuuseumi näitus on kohandatud Eesti Arhitektuurimuuseumi jaoks.

Kuraator: Yuma Shinohara (S AM Šveitsi Arhitektuurimuuseum)
Filmid: Studio GROSS, fotograafia: Go Itami, stsenograafia: Yusuke Seki
Näituse kujundus Tomomi Hayashi, Erina Shibagaki ja Robi Jõeleht
Toetajad Kultuurkapital, Japan Foundation, täname Jaapani suursaatkonda Tallinnas koostöö eest.

Lisaks seminarile näituse avapäeval on kavas loengud ja publikuprogramm Jaapani ruumikultuurist. Müüki tuleb ka näituse inglisekeelne kataloog.

Näitus „Tegele olemasolevaga. Jaapani arhitektuuri uued suunad“ on avatud 28. aprillini 2024.

Lisainfo:
Triin Ojari, Triin.Ojari@arhitektuurimuuseum.ee

  Muuseum on avatud:
  T – P 11:00 – 18:00
  E suletud

  23. veebruaril on muuseum avatud kella 15ni, 24. veebruaril suletud!

   

  Liitu meililistiga

 • Rotermanni soolaladu

  icon-youtubeicon-instagramF

  covid safe logo